Gå til sidens indhold

Spørgsmål og svar om dagpenge og efterløn

Her finder du svar på de mest almindelige spørgsmål om dagpenge ved ledighed, feriedagpenge, barselsdagpenge og efterløn.

Har du spørgsmål, kan du muligvis få finde svaret her:

  • Hvornår kan jeg få dagpenge?

    Du har ret til dagpenge, hvis du kan opfylde to betingelser:

    • Du har været medlem af en a-kasse i mindst et år og har haft en vis indtægt.
    • Som fuldtidsforsikret har du haft en samlet indkomst på 263.232 kr. (2024-tal) inden for de sidste tre år. Vi må max. tælle 21.936 kr./md. (2024-tal), når vi ser på din indkomst. Det vil sige, at det tager mindst et år, før du har optjent dagpengeret.
    • Som deltidsforsikret skal du have haft en samlet indkomst på 175.488 kr. (2024-tal) inden for de sidste tre år. Vi må max. tælle 14.624 kr. kr./md. (2024-tal), når vi kigger på din indkomst. Det vil sige, at det tager mindst et år, før du har optjent dagpengeret.

    Vi tæller kun den indkomst, du har haft, mens du har været medlem af en a-kasse – uanset om du er fuld- eller deltidsforsikret.

  • Hvor meget kan jeg få i dagpenge?

    Dagpengesatsen afhænger af, om du er fuld- eller deltidsforsikret og af din tidligere løn. Som fuldtidsforsikret kan du få 90 % af din tidligere løn udbetalt i dagpenge – dog max 20.359 kr. om måneden før skat (2024-tal). Det svarer til en timesats på 127 kr.

    Du har mulighed for et beskæftigelsestillæg til dagpengesatsen, hvis du har været medlem af en a-kasse i mindst 4 år og haft minimum 2 års arbejde inden for de seneste 3 år. Du kan max få 24.199 kr. pr. måned, hvis du har haft en gennemsnitlig løn på 29.226 kr. pr. måned.

    Hvis du bliver ledig, kan du se her, hvad du højst får udbetalt om måneden.

    100 %-satsen

    • Fuldtid: 20.359 kr. pr. måned
    • Deltid: 13.573 kr. pr. måned

    Når du er ledig, har du ret til dagpenge i 2 år (svarer til 3.848 timer) inden for en periode på 3 år.

    Nyuddannet med forsørgelsespligt

    • Fuldtid: 16.694 kr. pr. måned
    • Deltid: 11.130 kr. pr. måned

    Nyuddannet uden forsørgelsespligt, under 30 år

    • Fuldtid: 14.557 kr. pr. måned i max 3 måneder, herefter: 10.011 kr. pr. måned
    • Deltid: 9.705 kr. pr. måned

    Nyuddannet uden forsørgelsespligt, over 30 år

    • Fuldtid: 14.557 kr. pr. måned i max 3 måneder, herefter: 12.645 kr. pr. måned
    • Deltid: 9.705 kr. pr. måned.

    Når du er ledig dimittend, har du ret til dagpenge i 1 år (svarer til 1.924 timer) inden for en periode på 2 år.

    Se de aktuelle satser på FTFa a-kasse.

    NB!
    Gennem Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa har du også mulighed for at sikre dig en højere sats ved at tegne en lønsikring.

  • Hvordan søger jeg om feriedagpenge?

    Hvis du er medlem af Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa, kan du søge om feriedagpenge på Tast Selv, uanset om du er ledig eller i arbejde.

    Hvis du er ledig, når du søger, er det vigtigt, at:

    • Du først bruger de feriedage og feriepenge, du har optjent hos din tidligere arbejdsgiver, før du søger om feriedagpenge.
    • Du giver jobcentret besked 14 dage før, du holder ferie. Konstruktørforeningens a-kasse får automatisk besked fra jobcentret, når du holder ferie. Derfor behøver du ikke at kontakte os om din ferieperiode.
  • Hvordan får jeg barselsdagpenge?

    Du vil normalt kunne gå på barselsorlov fire uger før, du har termin. Hvis du er ledig, skal du kontakte Konstruktørforeningens a-kasse senest fire uger før din termin.

    Konstruktørforeningens a-kasse sørger for at give Udbetaling Danmark besked om, at du skal have barselsdagpenge. Herefter vil du blive kontaktet af Udbetaling Danmark, som står for udbetalingen af barselsdagpenge.

  • Hvad skal jeg gøre for at gå på efterløn?

    Når du når din efterlønsalder, sender Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa et efterlønsbevis til dig. Når du ønsker at gå på efterløn, skal du ansøge om efterlønnen.

    Du skal senest søge om efterløn på dagen, hvor du vil gå på efterløn – men vi anbefaler, at du sender ansøgningen et par uger inden. Herefter samler vi dine oplysninger om løn og pension fra e-indkomstregistret, og så får du et godkendelsesbrev med din efterlønssats og andre praktiske informationer.

    Du søger om efterløn her.

    Læs mere om overgang til efterløn på FTFa’s hjemmeside.

  • Må jeg arbejde ved siden af efterlønnen?

    Du må gerne arbejde, samtidig med at du får efterløn. De timer, du arbejder, bliver trukket fra i udbetalingen af din efterløn.

    Du kan også lave frivilligt arbejde, uden at det får konsekvenser for din efterløn. Det er blot vigtigt, at du kontakter os, hvis du arbejder frivilligt eller overvejer at gøre det.

    Læs mere om arbejde og efterløn på FTFa’s hjemmeside.

  • Kan jeg melde mig ind som studerende?

    Du kan med fordel melde dig ind i Konstruktørforeningens a-kasse allerede som studerende, da det er gratis, hvis du er under 30 år. Ifølge lovgivningen skal du betale for medlemskabet, hvis du er over 30 år. Du får dog lidt rabat.

    Har du været medlem af FTFa i mindst et år, når du afslutter din uddannelse, får du ret til dagpenge med det samme.

    Hvis du vil sikre din ret til dagpenge efter endt uddannelse, skal du melde dig ind i Konstruktørforeningens a-kasse senest 14 dage efter, at du har afsluttet din uddannelse. Men du får en måneds karens, da du så ikke har været a-kassemedlem i et år.

    Læs mere på A-kasse for studerende.

Kontakt KF's a-kasse

Se her, hvordan du kontakter KF's a-kasse.

Kontakt a-kassen

Det koster det at være medlem af KF's a-kasse

Konstruktørforeningens a-kasse er en del af FTFa. Du kan enten vælge en deltids- eller fuldtidsforsikring – og efterlønsordningen. Se hvad det koster dig at være medlem her, hvor du også kan se, hvad det koster at være medlem af Konstruktørforeningen: 

Kontingent

Få svar på flere spørgsmål om KF's a-kasse

Her kan du få svar på, hvad ’Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa’ er. 

Læs mere om KF's a-kasse

Fordele ved a-kassen

Med et medlemskab i Konstruktørforeningens a-kasse bliver du medlem af den a-kasse, som flest bygningskonstruktører er medlem af. Derfor kan a-kassen rådgive dig på baggrund af et indgående kendskab til konstruktørernes arbejdsmarked. 

Fordele ved a-kassen

Tegn en lønsikring

Som medlem af ’Konstruktørforeningens a-kasse – en del af FTFa’ har du mulighed for at tegne en lønsikring og dermed få en højere sats end dagpenge.

Læs mere om lønsikring