Vilkår for efter- og videreuddannelse
Dine muligheder for kurser, efter- eller videreuddannelse kommer an på, om du er ansat med eller uden overenskomst, og hvad der ellers er aftalt i din ansættelseskontrakt.
For at udvikle dig fagligt og fortsat være attraktiv på arbejdsmarkedet, er det vigtigt, at du løbende sørger for at opdatere, opkvalificere og udvikle dine kompetencer.
-
Efteruddannelse på overenskomst
Hvis du arbejder under en overenskomst, har du muligvis ret til efteruddannelse i et vist omfang.
Hvis du er ansat under Konstruktøroverenskomsten på arkitektområdet, skal din arbejdsgiver afsætte et årligt beløb til efteruddannelse.
Hvis du arbejder i det offentlige, skal efteruddannelsen aftales med ledelsen.
Som offentligt ansat har du mulighed for at søge om støtte til efter- og videreuddannelse.
- Hvis du arbejder i en kommune, kan du søge om støtte gennem Den Kommunale Kompetencefond.
- Hvis du arbejder i en region, kan du søge via Den Regionale Kompetencefond.
- Hvis du arbejder i staten, kan du søge via Den Statslige Kompetencefond.
Uanset hvilke ansættelsesforhold du har, kan din arbejdsgiver i visse tilfælde få refunderet nogle af sine udgifter fra SVU, Statens VoksenUddannelsesstøtte.
-
Efteruddannelse uden overenskomst
Hvis du ikke er dækket af en overenskomst, skal du tale med din arbejdsgiver om mulighederne for at blive efter- eller videreuddannet – fx til den årlige medarbejderudviklingssamtale (MUS). Det er også i din arbejdsgivers interesse, at du får ny viden og flere kompetencer.
KF hjælper gerne med gode argumenter til din arbejdsgiver, som kan bane vejen for, at du får styrket din faglige viden og dine kompetencer.
Arbejdsgiveren kan evt. få refunderet nogle af udgifterne fra SVU, Statens VoksenUddannelsesstøtte, når bestemte vilkår er opfyldt.
-
Videreuddannelse
Hvis du gerne vil videreuddanne dig, har du mulighed for at tage en kandidatuddannelse som cand. tech. på Aalborg Universitet og Arkitekturens Teknologi på Det Kongelige Akademi i København, en master- eller en diplomuddannelse.
De fleste diplom- og masteruddannelser er toårige deltidsstudier og foregår både i og uden for normal arbejdstid. Uddannelserne inddrager ofte din arbejdsplads som case i undervisningen.
Kandidatuddannelserne kan du kun læse som et toårigt fuldtidsstudie.
Snak med din arbejdsgiver
Tag altid en snak med din arbejdsgiver om, hvad dine muligheder er for videreuddannelse – både med hensyn til evt. økonomisk støtte og/eller ret til fravær.Nogle arbejdsgivere vil muligvis betinge sig, at du skal blive i virksomheden i en vis periode og ’betale gælden af’, eller tilbagebetale uddannelsen helt eller delvist, hvis du selv siger op. Få en snak med KF, inden du indgår en sådan aftale.
Tre slags kompetencefonde
Offentligt ansatte har muligheder for at søge midler til efter- og videreuddannelse i de offentlige kompetencefonde. De tre typer fonde er:
- Den Kommunale Kompetencefond: Kan løbende søges, da der stadig er midler i puljen. Ansøgningsbehandling er 14-30 dage.
- Den Regionale Kompetencefond: Kan løbende søges, da der stadig er midler i puljen. Ansøgningsbehandling er 14-30 dage.
- Den Statslige Kompetencefond: Puljen bliver hurtigt tømt. Tjek deadlines på hjemmesiden. Ansøgningsbehandling er op til 2 måneder, efter at puljen er lukket.
Overordnet for alle kompetencepuljer gælder, at ens leder og tillidsrepræsentant også skal involveres i ansøgningsprocessen.
Læs mere om kompetencefondene på KF.dk/nyheder.
Hvad siger din overenskomst om efter- og videreuddannelse?
Se mulighederne for efter- og videreuddannelse, hvis du er ansat under en overenskomst.
OverenskomsterVil du vide mere?
- Læs mere om dine faglige og økonomiske muligheder for efter- og videreuddannelse.
- Se udbuddet af kurser, efter- og videreuddannelse for bygningskonstruktører i KF's kalender.