Konstruktøruddannelsen
Du kan blive uddannet som bygningskonstruktør 10 steder i landet. Uddannelsen tager 3 ½ år. Adgangskravene er, at du er uddannet håndværker eller har en gymnasial baggrund.
Uddannelsen til bygningskonstruktør er en 3½-årig professionsbachelor, og den største videregående uddannelse inden for byggeriet.
Uddannelsen kvalificerer dig til mange forskellige jobs med titler som fx BIM-koordinator, projektleder, facilities manager og byggeleder på områder som bl.a. renovering, logistik og kvalitetssikring. Flere bygningskonstruktører sidder også i topledelsen.
Uddannelsens grundsten er dyb byggeteknisk indsigt. Herpå bygges bl.a. discipliner som projektledelse, processtyring, kommunikation, digital byggestyring, planlægning, risikostyring og forretningsforståelse.
I 6. semester er der 20 ugers praktik.
Du kan efter 3. semester på konstruktøruddannelsen vælge at fortsætte på uddannelsen til byggetekniker, der kræver, at du tager et 4. afsluttende semester.
Konstruktøruddannelsen udbydes på seks uddannelsessteder i 11 byer i Danmark og er SU-berettiget. Fra sommeren 2024 kan du tage uddannelsen i 11 byer. Desuden er det muligt at tage Konstruktøruddannelsen helt eller delvist online: Som Blended Learning på Zealand i Næstved/Nykøbing Falster og Bygningskonstruktør online på EASV i Esbjerg. Se alle steder i folde ud-menuen herunder.
Uddannelsen findes ikke som et studie, du kan læse på deltid.
-
Adgangskrav til konstruktøruddannelsen
Du skal have en af følgende uddannelser for at søge om optagelse:
- Studentereksamen (stx), højere forberedelseseksamen (hf), højere handelseksamen (hhx), højere teknisk eksamen (htx), erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux) eller gymnasiale indslusningskurser for flygtninge og indvandrere (gif) – alle med matematik C
- En tilsvarende udenlandsk eller international eksamen med matematik C
- Erhvervsuddannelse som anlægsstruktør, brolægger, bygningsmaler, bygningsstruktør, detailhandelseuddannelsen med specialer, ejendomsservicetekniker, elektriker (med specialer), handelsuddannelse med specialer, maskinsnedker, murer (trin 2), snedker (med specialer), snedker (bygningssnedker), tagdækker, teknisk isolatør, teknisk designer (bygge og anlæg), træfagenes byggeuddannelse, vvs-energiuddannelse eller vvs-uddannelsen
- Anden erhvervsuddannelse på mindst 3 år, samt fagene matematik C og engelsk C
- Adgangseksamen til ingeniøruddannelserne.
Læs mere om adgangskrav i UddannelsesGuiden.
-
Optagelsesprocedure til konstruktøruddannelsen
Uddannelsen er tilsluttet Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Du kan søge optagelse i enten kvote 1 eller kvote 2.
Ansøgningsprocedure kan du finde på Optagelse.dk.
Du kan søge på eventuelle ledige pladser frem til studiestart.
Uddannelsen begynder to gange om året, i august/september og januar/februar. Kontakt det ønskede uddannelsessted og hør nærmere.
Læs mere om optagelse i UddannelsesGuiden eller om optagelse, hvis du har en udenlandsk eller international adgangsgivende eksamen.
-
Her kan du læse til bygningskonstruktør
- Københavns Erhvervsakademi (KEA), København og Hillerød
- Professionshøjskolen VIA UC, Horsens, Århus, Holstebro og Randers
- University College Nordjylland (UCN), Ålborg
- UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, Odense
- Zealand (tidl. Erhvervsakademi Sjælland), Næstved og Nykøbing Falster (her kan du også tage uddannelsen som en blanding af både fysisk - og online-undervisning – såkaldt Blended Learning)
- Erhvervsakademi SydVest, Esbjerg (her kan du også læse til bygningskonstruktør online).
-
Se hvor konstruktørerne arbejder og med hvad
På siden bygningskonstruktørens rolle kan du blive klogere på, hvad konstruktører laver i byggeriet, og hvilke kompetencer de bruger mest i hverdagen.
Du kan også læse lidt om beskæftigelsen for bygningskonstruktørerne, som heldigvis er god. Og du kan se videoer med bygningskonstruktører, som fortæller om, hvad de laver i deres job, og hvilke kompetencer de har.
-
Mød bygningskonstruktørerne
Læs en række portrætter af bygningskonstruktører, der bl.a. viser den store variation af job og funktioner, som bygningskonstruktører kan udfylde. Her kan du bl.a. møde konstruktører, der arbejder for arkitekter, entreprenører eller bygherrer. Du kan også møde konstruktøren som iværksætter.
-
Pris til årets nyuddannede bygningskonstruktør
Konstruktørforeningen (KF) uddeler Konstruktørernes Dimittendpris en gang om året til en nyuddannet bygningskonstruktør, som gennem sit bachelorprojekt demonstrerer en moderne bygningskonstruktørs stærke kompetencer. Prisen består af:
- Et hæderslegat på 10.000 kr.
- Et års frikontingent i Konstruktørforeningen
Læs mere om prisen her.
-
Følg konstruktørerne på sociale medier
Bygningskonstruktør netværk
På Facebook findes der en gruppe, der hedder 'Bygningskonstruktør netværk', som du kan følge for at netværke med andre konstruktører. Gruppen er dannet og ejet af bygningskonstruktører. Formålet er "at udveksle viden, erfaringer og andre ting der har relevans for faget".
KF's grupper og sider på Facebook, Linkedin, X og Instagram
KF på LinkedIn
- Konstruktørforeningen (LinkedIn)
- Formand Kirsten Nielsen (LinkedIn)
- Næstformand Jette Leth Fejerskov Djælund (LinkedIn)
KF på Facebook
KF på X
- Formand Kirsten Nielsen: @kirstennini
KF på Instagram
Instagram (studenterambassadører)
-
Netværk for konstruktørerstuderende
Som studerende medlem af KF har du mulighed for at deltage i flere af foreningens udvalg og netværk.
Du kan også være del af Konstruktørforeningens Fælles Råd (KFR), der er et fælles råd for bygningskonstruktørstuderende, som mødes for at sparre med andre bygningskonstruktørstuderende fra de forskellige uddannelsesinstitutioner rundt om i landet.
Meld dig ind i KF
Konstruktørforeningen, som i daglig tale kaldes KF, er fagforening for bygningskonstruktørerne og den eneste organisation, der har 100 % fokus på bygningskonstruktørernes arbejdsliv, faglighed og uddannelse. Når du melder dig ind i KF, følger der samtidig en lang række fordele med.
Se alle fordelene herFå mere at vide mere om bygningskonstruktører
I vores folder ’En bygningskonstruktør er…' kan du fx læse om, hvilke kompetencer en bygningskonstruktør har efter endt uddannelse, se hvilke jobs de typisk har, og hvor de arbejder.
Læs folderen 'En bygningskonstruktør er'Om bygningskonstruktørens rolle
Læs mere om, hvilken rolle konstruktørerne har i byggeriet. Se også to små videoer om, hvad man laver, og hvilke kompetencer man bruger mest som konstruktør.
Bygningskonstruktørens rolleOm studieliv
På vores side om studieliv kan du bl.a. få hjælp til at søge legater og sponsorater, blive klogere på, hvordan du kan prøve dig selv af under praktikken, eller hvad du skal overveje, hvis du ønsker at tage et semester i udlandet.
Læs mere om studieliv