Søg legater under studiet
Der er gode muligheder for at søge legater og stipendier som studerende. Her får du et par tips til, hvordan du kommer godt i gang.
Legater og stipendier er penge, som uddeles af personer, fonde eller organisationer til et bestemt formål. Det kan være til et projekt, en rejse, et uddannelsesforløb eller noget helt andet.
KF har samlet en række tips, der kan hjælpe dig på vej mod, at det lykkes at modtage legater og stipendier.
-
Find de legater, du vil søge
Som det første skal du finde de legater, du vil søge. Du kan fx:
- Låne legathåndbøger som fx ’Legathåndbogen – Uddannelse’ på eReolen, som er bibliotekernes landsdækkende portal med e-bøger og lydbøger
- Finde både fonde og legater på hjemmesiden Legatbogen.dk
- Udføre en simpel søgning på internettet på ’legater for studerende’
- Høre din bopælskommune, om den uddeler legater, hvilket nogle kommuner gør af og til.
Sørg for, at din profil passer til legatets kriterier. Det nytter fx ikke at søge legater for enlige forældre, hvis du slet ikke har børn. Du kan du roligt gå i gang med at søge mindst 6 måneder før, du skal bruge pengene.
-
Få styr på deadlines for legatansøgningen
Få styr på ansøgningsfrister og uddelingstidspunkter for de legater, du vil søge. Der er ingen grund til at søge legater, der uddeler penge på et senere tidspunkt, end du har brug for. Er du ude i god tid, kan du også nå at søge nye legater, hvis du får afslag på første runde.
-
Hvilke oplysninger skal legatansøgningen indeholde?
Når du har fundet de legater, du vil søge, skal du samle de nødvendige ting til ansøgningen, som kræves for at kunne søge legatet. Det er meget forskelligt, hvad du skal vedlægge, men det kan være, at du skal dokumentere dit uddannelsessted, vedlægge anbefalinger og/eller en motiveret ansøgning og et cv.
Hvis du søger penge til et udenlandsophold under dit studie, kan du opleve, at der er krav om, at du skal vedlægge anbefalinger fra din uddannelsesinstitution. Som regel vil dine undervisere gerne skrive en anbefaling til dig, hvis du beder om det (og de har tid til det). Et godt cv hjælper også på muligheden for at få et legat, så vær omhyggelig med at lave det.
-
Den gode legatansøgning
Hold ansøgningen kort – på en side – og skriv grammatisk korrekt. Vær grundig med at motivere din ansøgning, så læseren får et godt indtryk af dig og det, du gerne vil med legatet. Læs grundig korrektur og få gerne en anden til at læse din ansøgning igennem. Drop fagsproget og de tekniske termer, som man skal være bygningskonstruktør for at kende, da det kun gør det sværere for legatuddelerne at læse teksten. Vær ikke bange for at tale dig selv op, men hold dig til virkeligheden.
-
Så mange penge kan du få via legater
Hvor mange penge du kan få, kommer både an på, hvor mange legater du søger, og hvilke. Det er ikke umuligt at få omkring 5.000-10.000 kr., men det afhænger selvfølgelig også af, hvor god din ansøgning er.
Søg information om fonde og legater
Du kan både gratis eller mod betaling finde fonde og legater på en del hjemmesider. Vi har her samlet et udpluk, men påtager os ikke ansvar for indholdet på siderne.
- Legatbogen.dk: En gratis søgemaskine for fonde og legater.
- Studerendeonline.dk: Gratis information om legater og fonde i samarbejde med Legatbogen.dk. Databasen omfatter mere end 2.000 uddannelseslegater, over 700 legater til at finansiere studier i udlandet og mere end 2.000 legater til fritid og frivilligt arbejde.
- LegatNet.dk: Gratis information (drevet af danske fonde og legater).
- Fundraising.How: Information mod betaling (men med gratis tips til, hvordan du finder relevante legater og laver en god legatansøgning, hvis du vil studere i udlandet).
- Fonde.dk: En portal med mere end 7.000 fonde, legater og puljer. Kræver dog et betalingsabonnement på 1, 6 eller 12 måneder på hhv. 750 kr., 2.500 kr. og 3.750 kr.
- Krak.dk: Gratis søgning.