Gå til sidens indhold

Ansøgning og cv

Det kræver øvelse at skrive en god ansøgning. Læs her, hvordan du kan skrive en ansøgning og et cv, der bringer dig tættere på en jobsamtale.

Formålet med en jobansøgning er at komme til jobsamtale.

Din ansøgning og cv skal supplere hinanden. Ansøgningen er et salgsbrev, der skitserer de væsentligste ting om dine kompetencer og dig som person i relation til det job, du søger. Cv’et skal yderligere uddybe din baggrund og kompetencer.

Før du går i gang med at skrive en ansøgning, find da ud af så meget som muligt om det sted, du søger arbejde: Googl virksomheden, gå ind på virksomhedens hjemmeside, tjek LinkedIn for at se, om du kender nogle af medarbejderne og ring evt. til den kontaktperson, der ofte er nævnt i stillingsopslaget for at høre mere om stillingen.

Når du ved mere om virksomheden, kan du bedre målrette din ansøgning – uanset om du skriver en opfordret eller en uopfordret ansøgning. Dermed har du en større chance for at komme til samtale.

Det er altid en god ide at få hjælp til din ansøgning og dit cv af KF, der kender din profession og branchen. 

Du kan også blive inspireret af en række forskellige cv'er på FTFa – Konstruktørforeningens a-kasses hjemmeside – bl.a. også for en bygningskonstruktør.

  • Hvordan skriver jeg en god ansøgning til et jobopslag?

    Målret ansøgningen til jobopslaget

    Send aldrig en standardansøgning, da det får dig til at virke uengageret og overfladisk. Målret altid ansøgningen til den enkelte arbejdsplads og sørg for, at din ansøgning besvarer jobopslaget. 

    Sammenhold den færdige ansøgning med jobannoncen og tjek, om ansøgningen afspejler de behov, virksomheden efterlyser.

    Husk, at virksomheden er interesseret i, hvad du kan tilbyde, ikke hvad du selv vil få ud af at arbejde der. Så skriv fx ikke: ’Jeg ønsker en spændende hverdag’ eller ’Jeg vil gerne have en stilling med afveksling og udfordringer’ – medmindre virksomheden konkret tilbyder disse ting i stillingsopslaget.

    Drop livshistorien - fortæl om din faglighed

    Spild ikke plads på at fortælle din livshistorie eller på at skrive sætninger som ’Jeg blev færdiguddannet i 1990, og så var jeg ansat der og der’. Alt det hører til i cv’et.

    Brug hellere ansøgningen til at fortælle virksomheden, hvordan du vil udfylde den ledige stilling, og hvordan du og dine kompetencer vil være en gevinst for arbejdspladsen. Fortæl dem, hvad du kan i forhold til de kompetencer/opgaver, virksomheden nævner i jobopslaget. 

    Der er heller ingen grund til at komme ind på specifikke projekter, medmindre det er relevant for stillingen eller virksomheden.

    Fortæl om dig selv som person og kollega

    Arbejdsmiljøet på en arbejdsplads er vigtigt. Derfor er det en god idé at fortælle lidt om, hvordan du er som person eller kollega uden at bruge for mange klicheer. I stedet for at skrive, at du er forandringsparat og en god kollega, så skriv, hvordan det kommer til udtryk i konkrete situationer. Underbyg dine udsagn med eksempler.

    Den sidste ’finish’

    • Pas på med for mange klicheer som ’Jeg søger et spændende og udfordrende arbejde’ og ’Jeg kan have mange bolde i luften’.
    • Ansøgningen skal helst kun fylde en side, så arbejdsgiveren hurtigt kan danne sig et indtryk af dig i bunken af ansøgninger. Men en velskreven ansøgning på to sider med 'lækkert' layout er bedre end en ansøgning, hvor alt er presset sammen på én side.
    • Få nogen til at læse korrektur og give feedback.
    • Send ansøgning og cv som en pdf-fil. På den måde undgår du, at dit layout går tabt på den elektroniske vej fra din computer til andre computere og systemer.
    • Sørg for, at der er sidenummer, navn og din adresse på alle sider, hvis virksomheden kommer til at rode rundt i ansøgningerne eller cv'erne.
  • Hvordan skriver jeg en god, uopfordret ansøgning?

    Hvis du skal skrive en uopfordret ansøgning, gælder de fleste af de samme råd som for en stilling, der er slået op. 

    Den store forskel mellem en uopfordret ansøgning og en opfordret er, at du ikke har et stillingsopslag at læne dig op ad. Derfor skal du gøre dig umage med at fortælle, hvad du mere konkret kan byde på, og hvordan virksomheden kan bruge dine kompetencer.

    Brug tid på at klarlægge virksomhedens behov og skriv, hvordan du vil kunne udfylde en stilling netop hos dem. Du kan evt. kontakte den virksomhed, du er interesseret i, og høre hvilke jobmuligheder der er, hvad de lægger vægt på hos ansøgere, samt hvem man konkret skal stile ansøgningen til. 

    En klassisk fejl ved uopfordrede ansøgninger er, at de er for generelle, så virksomheden ikke kan se, hvilken stilling du reelt gerne vil have.

    Selvom det kan være svært at målrette en ansøgning til en stilling, der ikke er slået op, bør du alligevel gøre dig nogle overvejelser om, hvad du søger og vise det i ansøgningen.

  • Hvordan skriver jeg et godt cv?

    Når du søger job, er det vigtigste dokument faktisk dit cv, da mange arbejdsgivere læser cv’et før selve ansøgningen. Du bør derfor bruge mindst lige så lang tid på at målrette dit cv, som du bruger på at målrette din ansøgning til en bestemt stilling.

    Dit cv er en oversigt over din erhvervserfaring, uddannelser og relevante kurser, kompetencer, personlige data, fritidsinteresser og referencer på tidligere arbejdsgivere. Målet med cv’et er at give arbejdsgiveren et billede af, om du besidder de nødvendige kompetencer. Dit cv bør maksimalt være 5 sider langt.

    Hvor ansøgningen peger fremad mod det nye job, ser cv’et tilbage på dine erfaringer og de kompetencer, du har med dig.

    Det gode cv skal:

    • Være målrettet det job, du søger
    • Være oplysende, korrekt og sagligt (ikke-branchefolk skal kunne forstå, hvad du har lavet)
    • Være sat pænt op og nemt at overskue
    • Være uden stavefejl og forkerte navne
    • Være opbygget som enten et kronologisk/klassisk cv eller et kompetence-cv (se hvordan du laver de to typer cv i de følgende folde ud-menuer)
    • Indeholde alle dine relevante kompetencer
    • Ikke indeholde detaljer, som er irrelevante for arbejdsgiveren (fx hvor du gik i folkeskole)
    • Meget gerne være skrevet i punktform.
  • Hvad er et kronologisk/klassisk cv?

    Det kronologiske/klassiske cv er bygget op, så det nyeste står først, opdelt i kategorier som erhvervserfaring, uddannelser, kurser, dine færdigheder inden for sprog og it, fritid, frivilligt arbejde og referencepersoner. 

    Det kronologiske cv bliver ofte brugt, når man søger job inden for samme branche eller fagområde, som man arbejder inden for i dag.

  • Hvad er et kompetence-cv?

    Er du nyuddannet, eller vil du skifte branche, kan du overveje at sende et kompetence-cv i stedet for et kronologisk cv.

    Fordelen ved et kompetence-cv er, at du kan fortælle, hvad du kan, uden at du behøver at have et job eller en særlig erfaring knyttet til dine kompetencer.

    Hvor du i et kronologisk cv skriver dine job og uddannelser i kronologisk rækkefølge (med det seneste først), skal kompetencerne stå først i et kompetence-cv. Men du skal stadig også skrive dine joberfaringer, uddannelser, sprog- og it-færdigheder samt fritidsinteresser på dit kompetence-cv.

    Giv dine kompetencer en overskrift, fx ’projektledelse’ og ’byggeledelse’. Under hvert punkt skriver du, hvilke kompetencer og erfaringer du har, og evt. hvilke metoder du bruger. Gør dig umage med overskueligheden, så du ikke forvirrer arbejdsgiveren. Man skal på et minut kunne sætte sig ind i dit cv og ikke skulle lede rundt for at danne sig et overblik.

  • Skal jeg sende et foto med?

    En undersøgelse fra Jobindex viser, at 64 % af arbejdsgiverne mener, at et cv bør indeholde et billede. 30 % af arbejdsgiverne mener, at det uden betydning, mens 6 % ikke mener, at et cv bør indeholde et billede.

    Du kan afgøre, om du vil sætte et billede på, ved at tænke over, hvilken rolle du skal varetage i virksomheden.

    Har du en udadvendt rolle, hvor du repræsenterer virksomheden, kan det være en god ide at vise allerede i cv'et, at du kan bestride den rolle. Får du en baggrundsrolle, er det måske mindre vigtigt.

    Hvis du vælger at sætte et billede, så overvej følgende: 

    1. Brug et billede, der virker professionelt og undgå billeder fra ferier og fester.
    2. Overvej at bruge et billede i s/h, da arbejdsgiverne ofte printer uden farve og kopierer din ansøgning – måske ad flere gange. 
    3. Vedhæft fotoet eller sæt det ind i starten af dit cv fx i en størrelse som et pasfoto. 
    4. Du går aldrig galt i byen med et foto, hvor man som minimum kan se hele dit ansigt. Søger du et mere kreativt job, kan du jo udfordre konceptet lidt og overveje, om der kan være andre former for udtryk. 
    5. Undgå at fotoet bliver taget oppefra eller nedefra. Oppefra kan få dig til at fremstå underdanig og nedefra kan få det til at virke som om, du kigger ned på modtageren.
    6. Brug et nyt billede af dig selv, så arbejdsgiveren oplever, at du er den, du giver dig ud for at være. 
    7. Overvej om du skal lade en professionel fotograf tage billedet.
    8. Får du en ven til at tage billedet, så sørg for god belysning – evt. udenfor, men ikke med solen lige i øjnene, så du kniber dem sammen. Stil skarpt på øjne eller ansigt.
    9. Brug evt. en baggrund der passer til jobbet. Søger du job som byggeleder, kunne det være relevant at blive fotograferet med en byggeplads eller lignende i baggrunden. 
Rådgivning

Få hjælp til din ansøgning

Har du brug for sparring eller konkret feedback, så send din ansøgning til KF og få den gennemgået. Send også både cv og jobannoncen med.

Send KF en mail
Læs mere

Se eksempler på gode cv'e

På hjemmesiden for FTFa – Konstruktørforeningens a-kasse kan du finde gode eksempler på et klassisk/kronologisk-cv  -bl.a. for en (fiktiv) bygningskonstruktør. 

Se et klassisk cv hos FTFa