Kontrakten: 5 ting du bør tjekke, inden du skriver under
Når du får en kontrakt, kan det være fristende straks at skrive under. Men gør dig selv en tjeneste og send din kontrakt omkring KF, så du sikrer, at du bliver ansat på bedst mulige vilkår. KF’s jurister tjekker kontrakten inden for 24 timer.
Det kan blive dyrt for dig at undlade at sende din kontrakt omkring KF’s jurister. Vælger du alligevel at skrive under, uden at KF’s jurister har set kontrakten, får du her 5 ting, du som minimum bør tjekke, inden du sætter din underskrift på kontrakten.
1. Arbejdstid og overarbejde
Der er ingen regler for, hvor lang en arbejdsuge må være, selvom en arbejdstid på 37 timer om ugen er kutyme mange steder. Hvis din arbejdsgiver beder dig om at arbejde længere, er du i udgangspunktet forpligtet til det, og derfor kan det være en god ide at aftale på forhånd, hvordan overarbejde honoreres eller afvikles. Hold også øje med, om frokostpausen er en del af din arbejdstid, eller om du selv betaler den. Læs mere om arbejdstid og overarbejde.
2. Ferie og feriefridage
Du har ret til 5 ugers betalt ferie om året. Alt derudover skal du typisk forhandle dig til – også de 5 ekstra feriefridage – hvis ikke de er nævnt enten i kontrakten eller i personalehåndbogen. Du optjener også et ferietillæg, som ofte er på 1 % af lønnen, mens nogle arbejdsgivere giver 1,5 %. Også det skal du typisk forhandle dig frem til. Læs mere om ferie.
3. Lønnen
Størrelsen på din løn afhænger helt af, hvad du og din arbejdsgiver forhandler jer frem til, eller hvad der står i overenskomsten. Du har heller ikke krav på en lønforhandling eller løbende lønregulering. Det er kun den løn, som du får aftalt ved ansættelsen, som du har krav på, medmindre andet er opgivet i kontrakten eller i overenskomsten. KF anbefaler derfor, at du får skrevet ind, at du kan forhandle din løn mindst en gang om året. Læs mere om løn og lønforhandling
4. Pension
Bliver du ansat på en overenskomst, så er pensionen ofte afklaret på forhånd. Hvis ikke, så må du selv forhandle dig til en aftale om pension. KF anbefaler, at din arbejdsgiver indbetaler 2/3 og du selv 1/3 til en arbejdsgiverordning, eller at arbejdsgiveren lægger ekstra på lønnen, så du selv kan stå for opsparingen. Læs mere om pension.
5. Opsigelse og klausuler
Det er også værd at kigge efter, hvad der står i kontrakten om, hvilke vilkår der er for at sige op, og hvad der gælder, hvis din arbejdsgiver afskediger dig. Hvis du bliver ansat på prøve med et kortere opsigelsesvarsel de første 3 måneder, skal det fremgå af kontrakten. Nogle arbejdsgivere kræver også, at du underskriver en klausul. Præsenterer din nuværende eller kommende arbejdsgiver dig for en klausul, opfordrer KF dig til at kontakte os med det samme, da det kan være svært at gennemskue konsekvenserne for din fremtidige karriere. Læs mere om opsigelse og ansættelsesklausuler.
Send din kontrakt til KF
Send din kontrakt til Konstruktørforeningen og få den tjekket inden for 24 timer på hverdage.
KontrakttjekDownload skabelon til kontrakt
Her kan du downloade en skabelon til en kontrakt, som sikrer, at du får det mest væsentlige med.
- Skabelon til kontrakt (uden overenskomst) Log ind for at downloade
Det skal kontrakten som minimum indeholde
Læs mere om, hvornår kontrakten senest skal være underskrevet og se, hvad din kontrakt som minimum skal indeholde:
Kontrakt