Hvad skal min løn være som nyuddannet?
Det er svært at give et entydigt bud på, hvad din løn skal være som nyuddannet. Ved hjælp af disse 6 spørgsmål kan du spore dig ind på et niveau for din løn i dit første job som bygningskonstruktør.
Mange nyuddannede har svært ved at sætte pris på sig selv, når de skal forhandle den første løn. Selvom det kan være svært, er det vigtigt, at du ikke får sat din løn for lavt, og kommer bagud fra start. Samtidig er det vigtigt, at du heller ikke misser chancen for at komme i betragtning til et job, fordi du har for høje forventninger til din løn.
Brug guiden herunder til at bestemme dit lønudspil. Du kan åbne dem alle seks og læse mere under hvert punkt.
-
1. Hvor skal du arbejde?
Der er meget, der har betydning for din løn fx, om du søger job i det offentlige eller i det private eller om du bliver ansat med overenskomst.
Hvis du får arbejde i en kommune, region eller staten, vil du typisk blive ansat på en overenskomst. Her er det tillidsmanden eller en konsulent fra KF, der forhandler din løn for dig. De kender alt til løntrin og tillæg, men du skal bidrage med relevante input om dine kompetencer og erfaringer, så du får den rette løn.
I det private ansættes de fleste bygningskonstruktører på individuelle kontrakter, som de forhandler på egen hånd direkte med chefen. Det kræver god forberedelse. Kontakt KF for at blive klædt godt på til forhandling.
Læs mere om løn og lønforskelle.
-
2. Hvad får andre i løn?
Det er altid en god idé at undersøge, hvad andre får i løn. Det kan du gøre ved at besøge KF’s statistik. Der er faktatal om lønninger inddelt efter fx erfaring, branche og hvor i landet, man er ansat. Det er også muligt at finde information om bl.a. arbejdstid, efteruddannelse og personalegoder.
Du kan bruge statistikken til at finde dit lønkrav ved at se på, hvilken løn andre nyuddannede har fået. Der er nemlig både information om gennemsnitslønnen, de højest og lavest lønnet. Overblikket kan give dig en fornemmelse af, hvilket lønniveau du skal lægge dig på – og du kan naturligvis også få hjælp af KFs konsulenter til at kigge ind i de forskellige lønniveauer.
Se KF’s lønstatistik (kræver at du er logget ind på ’Mit KF’).
-
3. Hvilken branche er jobbet i, og hvilke arbejdsopgaver får du?
Når du skal finde dit lønkrav, skal du tage højde for, at ikke alle konstruktørjob lønnes ens. Lønniveauet er nemlig afhængigt af både branche, arbejdsopgaver og hvor i landet, jobbet er. Udover der er forskel på lønnen i det private og offentlige, så har nogle brancher højere startlønninger end andre. Fx giver entreprenørbranchen typisk højere startløn end arkitekt- og ingeniørbranchen. I KF kender vi til lønningerne for de forskellige arbejdsfunktioner og har på flere områder adgang til branchestatistikker, som kan give dig værdifuld vejledning om lønniveauet, så kontakt KF og få input.
-
4. Hvordan er virksomheden og dens økonomi?
Det er en vigtigt at researche på den virksomhed/organisation, som du søger job hos, så du kan tilpasse dit lønkrav til den.
Du kan undersøge:- Hvordan ser virksomhedens økonomi ud? Er den i vækst? Er der fx skrevet om virksomheden i pressen?
- I hvor høj grad er du den kandidat, de mangler? Er det svært at finde arbejdskraft til den type stillinger?
- Har virksomheden ry for at være lønførende?
- Hvor ligger virksomheden? Er det i hovedstaden eller i provinsen?
-
5. Har du særlig viden og relevante kompetencer?
Din baggrund og uddannelse skal du også lade afspejle i dit krav til løn. Du kan f.eks. argumentere for en højere løn, hvis du søger et job, der ligger i forlængelse af, hvad du har specialiseret dig i under dit afgangsprojekt. Sæt fokus på det, du er særligt god til, en relevant særlig indsats du har ydet for nyligt eller ting du laver i dit privat liv, som virksomheden kan finde relevant. Det er også et godt kort på hånden, hvis du kan komme med relevante erfaringer fx fra tidligere jobs, uddannelse, studiejob eller praktikophold. Dermed vejer dine argumenter tungere, når du skal presse din løn op.
-
6. Er der en pensionsordning?
Det er vigtigt at tænke på din pension allerede nu. Det har stor betydning for din fremtid. Hvis du er omfattet af en overenskomst, er pensionen forhandlet på forhånd, men i nogle private virksomheder er pension ikke en del af lønpakken. I det tilfælde skal du være opmærksom på, at du skal forhandle lønnen tilsvarende op, så du selv kan oprette en pensionsordning. Hvis din arbejdsgiver indbetaler til din pension, skal du holde godt øje med, hvor mange procent, der indbetales. Der kan nemlig være stor forskel på, hvor meget virksomheder indbetaler til din pension. Derudover skal du også være opmærksom på fordelingen mellem, hvor meget af pensionen der er arbejdsgiverbetalt, og hvor meget du selv skal betale. Svarer det til normen i branchen eller virksomheden? Sørg for at tilpasse dit lønudspil herefter.
Bliv god til lønforhandling
Sådan forhandler du en god løn som nyuddannet.
Sådan forhandler du løn som nyuddannetFå mere i løn
Kom på kursus i lønforhandling og få en masse gode indspark til en succesfuld forhandling. Kurserne afholdes løbende.
KF's kalender