Ti gode råd til lønforhandlingen
Lønforhandlingen er en svær disciplin. Her får du ti gode tips, der kan gøre det nemmere for dig at få et godt resultat.
En lønforhandling er en professionel samtale. Derfor har begge parter et ansvar for, at lønforhandlingen bliver konstruktiv. Et godt råd er derfor, at du bør være åben og lyttende under samtalen og overveje rimeligheden i din modparts standpunkt.
Her er ti gode tips til, hvordan du både kan forberede og afvikle lønforhandlingen:
- God forberedelse: Forbered dig godt på din lønsamtale, og tænk igennem, hvad du vil sige, og hvilke argumenter du vil bruge over for din arbejdsgiver.
- Lønpolitik: Spørg til, om virksomheden har en lønpolitik og få den i så fald udleveret (lønpolitik er obligatorisk i arkitektvirksomheder under KF’s overenskomst med Dansk Industri).
- Kompetenceliste: Sæt ord på, hvad du kan og lav evt. en liste over dine kompetencer, og hvordan du har udviklet dig siden sidste lønforhandling (nyt ansvarsområde, nye opgavetyper, resultater m.v.).
- Gennemsnitsløn: Find ud af, hvad gennemsnitslønnen er for en person med samme uddannelse, kompetencer og anciennitet som dig. Brug KF's lønstatistik.
- Vær realistisk: Stil ikke urealistiske krav.
- Ikke kun løn: Uddyb argumenter for dine krav til løn med eksempler og afsøg også muligheder for, hvor I måske kan nærme jer hinanden på andre forhandlingsresultater end på lønniveau – fx større ansvar, mere efteruddannelse, forlænget opsigelsesvarsel eller ekstra fridage.
- Lyt: Vær interesseret, lyttende og tålmodig. Gå ikke i forsvarsposition.
- Tænkepause: Hvis du har brug for at tænke dig om – så bed om en pause.
- Vær ærlig og konstruktiv: Er du ikke tilfreds – så sig det lige ud, men på en konstruktiv måde, så I kan føre en videre dialog – evt. sammen med din tillidsrepræsentant. Du kan også spørge til, hvad der skal til for, at du får den ønskede løn.
- Overvej alternativer: Tænk over, hvad der er vigtigst for dig at opnå, og hvilke alternativer du kan bede om i stedet, hvis du ikke kan komme igennem med dine førsteprioriteter.
Bliv endnu bedre til lønforhandling
KF holder jævnligt kurser i lønforhandling, hvor du kan lære, hvordan du håndterer og planlægger sådan en samtale på en konstruktiv måde. Hold øje med KF's kalender for at se de aktuelle kurser.
ArrangementerDownload lønstatistikken
Forud for en lønforhandling er det altid godt at orientere sig om niveauet. Det kan du både gøre ved at kontakte KF for en branchespecifik lønstatistik og downloade KF's generelle lønstatistik herunder:
Lønstatistik