Gå til sidens indhold

Boligkøb, pension, orlov eller noget fjerde? 2025 byder på mere økonomisk fleksibilitet til dig

Nu får du mulighed for selv at vælge, om en del af din pension skal udbetales som løn, indgå i en opsparingsordning til selvbetalt orlov, eller stadig sættes ind på din pension.

Pexels Tima Miroshnichenko 5708724
På billedet ses en mandlig pensionist.

Mere fleksibilitet bliver en realitet efter overenskomstforhandlingerne i 2024. Fra 1. april 2025 bliver det nu muligt for dig på offentlig overenskomst, der er ansat i staten, regionerne eller kommunerne, at råde over den andel af din pension, der overstiger 15 procent.

Penge på kontoen eller pensionsopsparingen?

Der kan være flere gode økonomiske grunde til, at det er en god idé for dig at vælge at få pengene udbetalt nu fremfor at lade dem stå til pensionsalderen. Det er nemlig en god idé at vælge at få dem udbetalt som løn, hvis du vælger at bruge de penge, du får udbetalt til at finansiere en bolig eller nedbringe boliggæld. Generelt kan det være en god idé at vælge at få udbetalt din pension som løn nu, hvis du har gæld, som du i stedet nedbringer.  

Forbrug fremfor boligkøb

Hvis du i stedet for boligkøb, overvejer at bruge de penge, du har mulighed for at få udbetalt med din løn på forbrug, bør du i stedet lade være med at få dem udbetalt. Det kan nemlig være problematisk, at hvis du vænner dig til at have flere penge til forbrug hver måned, men ikke sparer tilsvarende op til din pension, så kan du risikere ikke at have råd til den levestandard, som du har opbygget, når du skal på pension.   

Har du taget barslen? Så overvej det lige en ekstra gang

Mangel på ligeløn, mere barsel og flere på deltid. Kvinder sparer typisk 10 til 15 procent mindre op til pension end mænd på grund af mangel på ligeløn, at de tager en større andel af barslen og flere går på deltid. Alle tre faktorer kan være gode argumenter for at fravælge, at få andelen over 15 procent af dit pensionsbidrag udbetalt.

Kroner og øre er ikke alt

Det hele handler ikke kun om økonomi, men også om at kunne prioritere det, der er vigtigst for dig. Med den nye aftale får du mulighed for at vælge at indbetale pengene til en opsparingsordning, hvor du sparer sammen til selvbetalt orlov i løbet af dit arbejdsliv. Den nye ordning giver dig altså mulighed for at vælge at prioritere en pause i dit arbejdsliv til at rejse, indkøre dit barn i daginstitution, tage lure på sofaen eller hvad end, du netop har lyst til. Dog skal tidspunktet for orlov, naturligvis aftales i fællesskab med arbejdsgiver.

Du sparer op til pension af en årsag

Selvom pensionen måske for de fleste syner langt ude i fremtiden, så sparer vi op til pension for at sikre os en god økonomi, når vi stopper med at arbejde. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at du sørger for at træffe det valg om den fleksible del af din pensionsopsparing, der passer bedst til både din nuværende og fremtidige situation.

Sådan bliver det

Udgangspunktet for den nye pensionsordning er, at det fulde pensionsbidrag indbetales til din pensionskasse, medmindre du selv aktivt fravælger det. Dog skal du være opmærksom på, at når du har truffet et valg, så er det bindende for mindst et år.

Det handler om dig – din hverdag nu og din fremtid på pension – så hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, så spørg dit pensionsselskab til råds.

 

OBS. Dette er kun gældende for personer på offentlige overenskomster, der er ansat i kommunerne, regionerne eller staten. 

Opsparingsordningen er aftalt til at få virkning fra 1. april 2025. Der er dog opstået tekniske udfordringer med indfasningen af ordningen på det kommunale og regionale område, hvilket kan betyde, at opsparingsordningen ikke er klar pr. 1. april 2025. I det tilfælde kan du vælge at få fritvalgsbidraget udbetalt som løn. Vi opdaterer denne artikel, når ordningen er klar.