Gå til sidens indhold

Byggebranchen hilser de nye klimakrav velkommen

9 organisationer fra byggebranchen – heriblandt Konstruktørforeningen – glæder sig over, de nye klimakrav for byggeriet, som netop er trådt i kraft. For byggeri, anlæg og drift af bygninger står for 30 % af Danmarks samlede CO2-udledning, og det er for højt. De 9 organisationer har et fælles budskab til landets nye ledelse: Vi er klar til de nye klimakrav.

Isaac Benhesed H9rr7czz914 Unsplash

Fra d. 1. januar 2023 stilles der nu krav i bygningsreglementet om at beregne et nybyggeris klimapåvirkning ved en såkaldt livscyklusanalyse (LCA). Det er et nybrud i dansk klimapolitik, at der både stilles konkrete krav om beregning af klimapåvirkning til en branche, og at der også indføres en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må udledes.

Det har fået 9 af byggeriets organisationer til at gå sammen om det fælles budskab til det nye Folketing, den nye regering og den nye social- og boligminister om, at byggeriet er klar til at tage imod de nye krav. De skriver bl.a. i et fælles indlæg:

”Branchen har i en årrække efterspurgt indførelse af klimakrav til byggeriet for at løfte branchens klimaindsats og sætte skub i udviklingen af mere bæredygtigt byggeri.”

Renovering skal med

Udover kravet til beregning af klimapåvirkning for al nybyggeri, er der også indført en grænseværdi på 12 kg CO2 pr. m2 for nybyggerier på over 1000 m2. Kravene indfases og strammes over tid, og fra 2025 indføres også en grænseværdi for byggeri under 1000 m2.

For Kirsten Nielsen, der er formand for Konstruktørforeningen, er de nye krav et godt skridt på vejen mod et mere bæredygtigt byggeri. Hun ser dog gerne, at renovering også bliver tænkt ind:

”Vi glæder os over de nye LCA-krav, som især bygningskonstruktørerne får en central rolle i. Men vi vil også arbejde for, at vi fx kan få indregnet den CO2, der allerede er indlejret i vores bygninger, og dermed gøre renoveringer og energieffektiviseringer endnu mere attraktive. Det er jo meget lidt nybyggeri på over 1.000 m2, vi bygger hvert år i forhold til, hvor mange bygninger der allerede er bygget,” siger hun.

Grøn omstilling er eneste vej frem

Danmark er er i øvrigt det første land i EU til at indføre krav om beregning af klimapåvirkning og sætte grænser for, hvor meget CO2 et byggeri må udlede. ”Det er værd at fejre,” skriver de 9 organisationer i det fælles indlæg. De skriver bl.a. også:

”Den grønne omstilling er den eneste vej frem, og det er en gylden mulighed for branchen at levere de nødvendige løsninger, både til Danmark og til resten af verden.”

De 9 organisationer, som alle ser frem til det videre samarbejde om at differentiere og udvide kravene, er:

Arkitektforeningen, Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, Danske Byggecentre, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Green Building Council, Rådet for Grøn Omstilling, Træinformation og Konstruktørforeningen.

Hvad er en livscyklusanalyse (LCA)?

En livscyklusanalyse er en beregning af et produkts livscyklus. I denne sammenhæng er det en beregning af et byggeris CO2-udledning, der dækker alt fra materialer og anlæg til driften af den færdige bygning.

KF tilbyder kurser om LCA

Livscyklusanalyser er et helt nyt komptenceområde, som mange er usikre på. KF udbyder derfor flere kurser, hvor du har mulighed for at lære mere om emnet. Tjek om der er et kursus for dig i vores arrangementskalender. 

Tjek KF's arrangementskalender