Debat: Skal konstruktøren være generalist eller specialist?
Skal konstruktøruddannelsen fortsat være en generalistuddannelse? Den debat har tre undervisere på VIA University College rejst i fagbladet Konstruktøren. Flere konstruktører har svaret på KF’s sociale medier.
”Det er generalisten, der gør vores uddannelse så stærk. Så kan man efteruddanne sig som specialist efterfølgende, hvis det giver mening. Jeg er selv specialist nu, men det er da min generalistbaggrund, der gør mig stærk.”
Det skriver bygningskonstruktør Lene Pingel på KF’s LinkedIn-profil.
Hun er en af flere konstruktører, der har givet deres mening til kende på KF’s sociale medier, efter at tre undervisere på VIA University College i en Meningsstafet i fagbladet Konstruktøren havde spurgt, om konstruktøruddannelsen forsat skal være en generalistuddannelse – eller om man i højere grad skal kunne specialisere sig under uddannelsen.
”Hvis man starter med at specialisere sig på studiet, lukker man hurtigt mange veje,” mener Ellen Bisgaard på LinkedIn.
Konstruktører er allerede specialister
Søren Majlund siger på KF’s facebook:
”Jeg synes, at det, der gør os bygningskonstruktører stærke, er vores brede viden. Om man kalder det generalister eller ej, vil jeg ikke forholde mig til. Jeg synes, vi er specialister, og vi finder hver især vores vej. Jeg dimitterede med FM som professionsretning, men er i dag faglig leder for en håndfuld projektledere. Jeg har fundet min vej ved at starte som generalist.”
Se hvad de andre konstruktører skriver på både facebook og LinkedIn – og bland dig meget gerne i debatten.
Skal konstruktøren være generalist eller specialist – hvad synes du?
Skal uddannelsen være mere specialiseret?
Hvis konstruktøruddannelsen skal holde trit med de mange nye fagområder i byggeriet, kan det blive på bekostning af basisfag som fx konstruktionsforståelse, bygbarhed og materialelære. Dermed kan fundamentet under generalistuddannelsen skride. Er det en vej, vi ønsker at gå?
Det spørgsmål stillede tre undervisere på VIA University College i en Meningsstafet i Konstruktøren nr. 1 2022.
Flere konstruktører videreførte debatten på de KF’s sociale medier – Facebook og LinkedIn – og to undervisere fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole har givet svar på tiltale i en ny Meningsstafet i Konstruktøren nr. 2 2022.
Hvis du har en mening, så bland dig i debatten.
HVAD MENER DU?Meningsstafetten
Fagbladet Konstruktøren bringer løbende en såkaldt Meningsstafet, hvor branchefolk udtrykker holdninger og meninger om konstruktørrelevante emner.
Se udvalgte Meningsstafetter:
Debat i Konstruktøren