Fælledby får Konstruktørprisen 2024
Fælledby har stor eksempelværdi og både skaber og deler ny viden, som har stor værdi for fremtidens byggeri. Sådan lyder en del af begrundelse for, hvorfor Fælledby er modtager af Konstruktørprisen 2024. Projektchef for Fælledby er beæret over prisen og ser, at netop bygningskonstruktører har en nøglerolle i fremtidens byggeri.
Af Camilla Beer Arnsberg, kommunikationsansvarlig i KF
Det ambitiøse og grønne byudviklingsprojekt Fælledby hædres med Konstruktørprisen 2024, der uddeles af Konstruktørforeningen.
Prisen anerkender Fælledby, som bygges på Amager Fælled i København, for dets nytænkende, fremsynede og bæredygtige tilgang til byggeri, hvor holdbarhed, biodiversitet og klimahensyn går hånd i hånd.
"Fælledby viser, hvordan man kan indarbejde både nye og genbrugte materialer i byudviklingen, ligesom der aktivt arbejdes med biodiversitet og klimatilpasning. Projektet har stor eksempelværdi og både skaber og deler ny viden, som vi mener har stor værdi for fremtidens byggeri," begrunder formand for Konstruktørforeningen, Kirsten Nielsen.
"Det er en ære"
Projektchef for Fælledby Anders Aabye Mulvad, der er uddannet bygningskonstruktør, anskuer prisen som en faglig anerkendelse af projektet:
”Vi er utroligt stolte over at få den her pris, som er en faglig bekræftelse af, at det vi gør, er nogle rigtige skridt på vejen mod fremtidens byggeri. For mit vedkommende er jeg særligt glad for at modtage prisen, for jeg er uddannet bygningskonstruktør som den eneste i Fælledby-holdet, så det er en ære for mig at kunne stå her,” fortæller han.
Når Fælledby hædres som et eksempel på fremtidens bæredygtige byggeri, handler det også om, fortæller formand Kirsten Nielsen i forbindelse med overrækkelsen, at projektet indarbejder en bred palette af bæredygtighedsaspekter gennem syv principper.
”Mange tænker nok mest på det klimamæssige, når der bliver sagt bæredygtighed, men det handler også om det sociale og det økonomiske. Hvis du har et byggeri, hvor folk om 50 år kan se, at det er gennemtænkt, så vil jeg mene, at det er bæredygtigt. Jeg håber, at Fælledby bliver et sted, hvor man i fremtiden vil sige: ’De har tænkt sig om’,” lyder det fra Anders Aabye Mulvad.
Konstruktører har en nøglerolle i fremtidens byggeri
Fælledby vinder Konstruktørprisen ud fra temaet for årets Konstruktørdag: Fremtidens byggeri. Og netop bygningskonstruktører får ifølge Anders Aabye Mulvad en fremtrædende rolle i netop fremtidens bæredygtige byggeri:
”Det er sagt utalligt mange gange før, men samarbejde og tværfaglighed er og bliver nøglen til vores fælles succes. Der mener jeg, at vi som bygningskonstruktører har en afgørende rolle qua vores kompetencer indenfor særligt procesforståelse og byggeteknik. Og vi håber i Fælledby at kunne inspirere og bidrage med viden til fremtidens byggeri”.
Prisen blev overrakt Fælledby i forbindelse med Konstruktørforeningens faglige Konstruktørdag og generalforsamling lørdag den 26. oktober 2024.
Med prisen følger et træ til plantning i Fælledby. Træet er en Stilk-eg, der er en nøgleart for biodiversitet, idet den er hjemsted for mere end 800 forskellige arter af insekter, ligesom der i de store ege kan rummes et utal af andre smådyr.
Konstruktørprisen
Konstruktørprisen uddeles til en person, virksomhed eller byggeprojekt, som har betydet noget særligt eller gjort noget ekstraordinært for bygningskonstruktørerne og/eller for byggeriet. Ofte lægger uddelingen sig op ad det tema, der er i fokus på foreningens faglige Konstruktørdag. Temaet i 2024 var Fremtidens byggeri.
Målet med prisen er at fremme en debat om byggebranchens kvalitet blandt foreningens medlemmer, aktører i branchen og politikere for at skabe bedre kvalitet og fornyelse i byggebranchen.
Det er 12. gang, Konstruktørprisen uddeles, siden den blev indstiftet i 1991. Prisen er tidligere gået til blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke, Byggeskadefonden, Lendager Group og BIM AARHUS.
Læs mereFælledby
Fælledby er et byudviklingsprojekt, der placeret på Amager Fælled i København. Projektet arbejder ud fra syv principper:
- Mest muligt natur i byen
- Arkitektur efter landskabet
- Bygget til fremtiden
- Plads til alle – en mangfoldig bydel
- Inspiration til det gode liv
- Positivt bidrag til biodiversitet inden 2030
- Dyrearternes beskyttelse