Mød de nominerede fra vinteren 2025
Dimittendprisen hylder årets stærkeste afgangsprojekter blandt kommende bygningskonstruktører – med fokus på kvalitet, bæredygtighed og innovation.
Konstruktørernes Dimittendpris hylder de studerende, der med deres afgangsprojekter ikke blot viser faglig dygtighed, men også modet til at tænke nyt, tage ansvar og sætte retning for fremtidens byggeri.
Prisen bliver hvert år tildelt dimittender fra landets bygningskonstruktøruddannelser, som gennem deres afsluttende projekter har markeret sig med særlig kvalitet, faglighed og visionære løsninger. Projekterne spænder vidt – fra tekniske løsninger og transformation af eksisterende byggeri til fokus på bæredygtighed, brugerbehov og nytænkende arkitektur.
Formålet med prisen er at anerkende og fremhæve den store faglige bredde og det ansvar, som bygningskonstruktører påtager sig – både i projekteringen og i samfundet.
De nominerede af vinterens dimittender til 2025-prisen præsenteres herunder, hvor de senere på året vil få selvskab af sommerens nominerede dimittender. Den endelige kåring finder sted i efteråret 2025.
-
Camilla Jørgensen – Zealand, Næstved: Bæredygtigt byggeri med genbrugsmaterialer og arkitektoniske udfordringer
“Mit projekt på Smedeland 30 i Glostrup var en atypisk opgave, fordi jeg kun projekterede et hjørne af et større lejlighedskompleks,” sådan fortæller Camilla Jørgensen om sit afgangsprojekt, hvor blandt andet en skrånende facade i zink udgjorde en særlig teknisk udfordring.
For Camilla var det et specielt interessant projekt, da den grønne dagsorden var i førersædet og hun udtaler selv: “Jeg har næsten udelukkende valgt fornybare materialer – helt fra terrændækket med bjælkestrøer til skeletkonstruktionen i ydervæggene og etagedækket med synlige ribber.”
Valget om at blive bygningskonstruktør kom lidt tilfældigt, men Camilla blev hurtigt fanget af mulighederne: “Det der tiltalte mig, var muligheden for at være en del af alle byggeprocesser samt de mange karriereveje.”
Om arbejdslivet siger hun: “Jeg ser frem til at spille en aktiv rolle i byggeprojekter, hvor jeg tilbringer mest tid på byggepladsen.” Samtidigt finder hun en stor drivkraft i at se et projekt til ende og opleve et tværfagligt samarbejde undervejs.
Om nomineringen til Konstruktørernes Dimittendpris siger Camilla: “At blive nomineret til prisen ser jeg som en anerkendelse af, at man tør træffe anderledes valg i projektet.”
-
Eva Haubner & Andreas Thonick - UCN Aalborg: Fleksibelt og fremtidssikret byggeri
“The project is a 3500m² multistorey building designed for the Frederiksberg Municipality, focusing on flexibility & adaptability,” fortæller Eva Haubner og Andreas Thonick om deres afgangsprojekt Central Core, hvor langtidsholdbarhed og ændrede brugerbehov er tænkt ind som bæredygtighedsparameter.
De har bevidst udfordret det klassiske bæredygtighedsfokus: “We shifted the focus to longterm adaptability, by designing for flexible use, we reduce the need for demolition and reconstruction, minimizing waste and resource consumption. We pushed ourselves to explore a diƯerent approach – challenging conventional sustainability perception.”
Valget af uddannelse handler for dem om at forstå hele byggeprocessen: “Rather than focusing only on aesthetics, we are interested in the practical aspects of construction – how projects are organised, managed, and executed.”
Om arbejdslivet siger de: “We are eager to contribute to innovative and sustainable solutions that have a lasting impact while continuously expanding our skills and expertise.”
Om nomineringen til Konstruktørernes Dimittendpris siger Eva og Andreas: “It makes all the time, effort, and energy we invested in the project feel truly appreciated and worthwhile.”
-
Jan Odgaard Jensen – VIA Holstebro: Skolebyggeri i transformation
“Transformation af Dueholmskolens kælderlokaler til nye spændende og tidssvarende faglokaler,” sådan beskriver Jan Odgaard Jensen sit afgangsprojekt, hvor han kombinerer brugerinddragelse, bæredygtighed og bygbarhed i et projekt, der viser nye veje for fremtidens skolebyggeri.
For Jan var det vigtigt at skabe et projekt, der både er realistisk og fremtidssikret: “Jeg har i projektet arbejdet med løsninger som varm sokkel, som alternativ til understøbning og specialiserede bjælkekonstruktioner.” Han lagde vægt på, at skolens hverdag kunne fortsætte uden forstyrrelser: “Tidsplanen er tilrettelagt efter skolens kalender, så skolen er i drift under hele byggeprocessen uden behov for genhusning.”
Vejen til uddannelsen var ikke helt lige: “Jeg blev murer for 20 år siden, og har arbejdet i byggebranchen siden. Men en arbejdsskade gjorde, at jeg skulle lave noget andet, og der faldt valget på konstruktør, som jeg bestemt ikke har fortrudt.”
I dag arbejder Jan i Morsø Kommunes ejendomscenter og ser frem til at bidrage til fremtidens byggeri med et bæredygtigt afsæt: “Jeg håber da, at politikerne kan finde de sidste penge til at realisere transformation af Dueholmskolen.”
Om nomineringen til Konstruktørernes Dimittendpris siger Jan: ”Det har været et skulderklap, og noget som jeg er stolt over.”
-
Natalia Gdovinova - VIA Horsens: Hospice-arkitektur med fokus på omsorg, bæredygtighed og palliativt miljø
“Hospice Svæning is a palliative care sanctuary designed to provide dignity, comfort, and emotional support to terminally ill patients,” fortæller Natalia Gdovinova om sit afgangsprojekt, der kombinerer arkitektur, bæredygtighed og medmenneskelighed.
Projektet rummer både private og fælles rum, 13 patientværelser, gæstefaciliteter og helende haver: “It is more than a facility, it is a place of compassion, offering patients and their loved ones meaningful final moments.” Natalia har arbejdet ud fra ambitionen om at redefinere rammerne for den sidste tid med fokus på “dignity, sustainability, and holistic well-being.”
Valget om at blive bygningskonstruktør udspringer af et ønske om at gøre en forskel: “Seeing how spaces influence emotions and well-being inspired me to design environments that truly matter.”
Om arbejdslivet siger hun: “I look forward to creating spaces that not only serve practical needs but also boost emotional and social well-being.”
Om nomineringen til Konstruktørernes Dimittendpris siger Natalia: “It validates my belief that design can transform lives and offers encouragement to keep pushing boundaries not just in healthcare architecture.”
-
Paprika Bräunlich - Københavns Erhvervsakademi (KEA): Bæredygtighed i traditionelt byggeri
“LHuset er et traditionelt byggeri af beton og tegl,” fortæller Paprika Bräunlich om sit afgangsprojekt, som kombinerer boliger og erhverv fra stueetagen til tredje sal – med tagterrasse øverst og teknikrum i kælderen.
Hun har haft en helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed: “Bæredygtighedens tre aspekter (social, økonomi og miljø) er dermed tænkt ind i alle byggeriets faser gennem forskellige analyser.” Projektet fokuserer på kvalitet, indeklima og minimering af spild.
Valget af fagretning var inspireret af familien: “Jeg blev faktisk inspireret af min storebror, som var byggeleder.” Hun tilføjer: “Byggeri er et spændende fag med mange aktører, der skal spille sammen i en højere enhed, for at det kan lykkes”.
Om arbejdslivet siger Paprika: “Først troede jeg, at jeg ville være rådgiver. Det ændrede sig hurtigt, da udførelse fik min opmærksomhed på studiet. Som den udførende arbejdes der løsningsorienteret med mange aktører og man opnår værdifulde erfaringer om bygbarhed. Det tror jeg er vigtigt i en udviklende branche."
Om nomineringen til Konstruktørernes Dimittendpris siger Paprika: “Jeg lidt blev taget med bukserne nede, da jeg blev nomineret”. Hun tilføjer: “Det gør mig stolt at kunne repræsentere KEA.”
-
Peter Ladefoged Christiansen – UCL Odense: Bæredygtigt stråtag og nye løsninger i tækkebranchen
“I mit bachelorspeciale har jeg fokuseret på ændringen i bygningsreglementet, som har påvirket udførslen af et brandsikret stråtag,” fortæller Peter Ladefoged Christiansen om sit projekt, der sætter fokus på lovgivningens betydning for biogent byggeri.
Han beskriver det som et innovationsprojekt: “Ud over at sætte spørgsmålstegn ved bygningsreglementets aktualitet er mit bachelorprojekt også et innovationsprojekt, hvor jeg har udviklet et nyt undertagssystem til stråtag.” Som en del af projektet har Peter produceret en stråtagsmockup med tilhørende formidlingsmateriale samt YouTube-kanal der viser tækningen af mockup'en.
Baggrunden for uddannelsesvalget er et skifte i arbejdsliv: “Fordi jeg nu har nået en alder, hvor jeg ikke kan holde til at være udøvende håndværker, men forsat har en lyst til at påvirke og være en del af byggebranchen.”
Peter håber at inspirere andre: “Kunne påvirke byggeriet i en mere bæredygtig retning […] og forhåbentlig kunne inspirere kommende bygningskonstruktører til at bygge ’Klogt’ og smukt med udgangspunkt i traditionelle byggeprincipper.”
Om nomineringen siger han: “At være nomineret til Konstruktørens Dimittendpris er cadeau og anerkendelse af mine mange års hårdt arbejde som håndværker samt min ihærdighed gennem hele mit studie som bygningskonstruktør.”
-
Silas Emil Bertelsen – VIA Aarhus C: Træbyggeri og lav CO₂-udledning
“Projektet er spændende, fordi det tager udgangspunkt i et projekt, der oprindeligt er tiltænkt i betonkonstruktioner og vender det til et bæredygtigt alternativ med ekstra fokus på akustik og indeklima,” fortæller Silas Emil Bertelsen om sit afgangsprojekt – en 2.300 m² stor skoletilbygning, hvor han erstattede beton med trækonstruktioner og dermed reducerede CO₂-udledningen med cirka 30 %.
For Silas var det afgørende, at byggeriet kunne foregå uden at forstyrre skolens hverdag: “Nedrivning og opførelse finder sted samtidig med, at skolens andre bygninger er i drift.” Han har desuden haft fokus på tekniske detaljer som radonsikring, akustik og fugthåndtering.
Valget om at blive bygningskonstruktør bunder i en passion for alsidighed og ansvar: “Selvom man ofte har en rolle som generalist, har man samtidig plads til at fordybe sig i de områder, der interesserer én mest.”
Om arbejdslivet siger han: “Byggebranchen er utrolig bred med utallige emner at fordybe sig i, hvilket gør, at man aldrig bliver helt færdig med at være nysgerrig eller udvikle sig.”
Nomineringen til Konstruktørernes Dimittendpris er ikke kun en anerkendelse, men også en drivkraft: “Det viser også, at de løsninger og idéer, jeg har arbejdet med, måske har en værdi, der kan tages med videre og gøre en forskel i branchen.”