Kvindelige konstruktører tjener 9 % mindre end deres mandlige kolleger
Kvindelige bygningskonstruktører tjener i gennemsnit 9 % mindre end deres mandlige kolleger. Det viser KF’s seneste lønundersøgelse. Det er uacceptabelt, at vi ikke har ligeløn i 2023, siger KF’s formand, der bl.a. opfordrer KF’s medlemmer til at tale åbent om løn med kollegerne, deltage i lønforhandlingskurser og bruge KF’s lønstatistik.
”Ligestilling bør være en grundlæggende værdi i vores samfund. Så det er ikke acceptabelt, at kvindelige bygningskonstruktører stadig tjener mindre end mænd for det samme arbejde i 2023.”
Det siger Konstruktørforeningens formand Kirsten Nielsen i forbindelse med, at KF’s seneste lønundersøgelse (ultimo 2022) viser, at kvindelige bygningskonstruktører med en gennemsnitsløn på 46.398 kr. om måneden tjener 9 % mindre end de mandlige konstruktører.
Kirsten Nielsen fortsætter:
”Lønforskellen på 9 % mellem mandlige og kvindelige bygningskonstruktører kan ikke forklares med faglige forskelle eller præstationer, da begge køn udfører samme arbejde. Så lønforskellen må skyldes forskelsbehandling og strukturelle uligheder, som vi alle må gøre en indsats for at komme til livs – fx ved at medlemmerne kontakter KF eller tillidsrepræsentanten, deltager i lønforhandlingskurser og aktivt bruger KF’s årlige lønstatistik samt forsøger at nedbryder tabuer om løn ved netop at tale om løn med kollegerne.”
Mindst lønforskel i det offentlige
Lønforskellen er mindst på det offentlige område (stat, regioner, kommuner), hvor kvinderne med en gennemsnitlig månedsløn på 47.442 kr. ’kun’ tjener 3,8 % mindre end mændene.
I det private erhvervsliv – hvor 3 ud af 4 konstruktører ifølge lønundersøgelsen er ansat – er lønforskellen mellem de to køn på hele 11 % til mændenes fordel.
Ifølge undersøgelsen arbejder der en større andel af kvinder på det offentlige område – hvor 1 ud af 4 ansatte er kvinde, mens det kun er 1 ud 7 i det private.
Til sammenligning er 1 ud 5 medlemmer i KF en kvinde.
Kvindelige konstruktørledere får også 9 % mindre i løn
Samme tendens til lønforskel mellem kvinder og mænd finder man også blandt lederstillingerne – som hver 3. bygningskonstruktør ifølge de adspurgte i lønundersøgelsen bestrider.
Med en løn på gennemsnitligt 49.603 kr. ligger de kvindelige ledere 9,3 % under deres mandlige kolleger.
”Kvindelige ledere bør selvfølgelig lønnes som deres mandlige kolleger for det samme arbejde og ansvar. Men udover at det kan have konsekvenser for den enkeltes økonomi og på sigt give mindre pension, kan en underbetaling på over 9 % være et udtryk for, at man ikke i høj nok grad anerkender og belønner kvinders arbejdsindsats i byggebranchen,” siger Kirsten Nielsen.
Hun mener også at, kvindelige bygningskonstruktører med ledelsesansvar har en vigtig rolle i at inspirere andre kvinder til at forfølge karrieremuligheder inden for byggeriet:
”Hvis kvinder ikke lønmæssigt bliver anerkendt på lige fod med mænd, vil det have en negativ effekt for den fremtidige diversitet i byggebranchen.”
Kirsten Nielsen håber, at ligeløn ikke igen til næste år på Kvindernes Kampdag den 8. marts vil være i fokus:
”Kvindelige bygningskonstruktører er værdifulde og dygtige medarbejdere, der fortjener anerkendelse og ligestilling på arbejdspladsen. Det er på tide, at vi sikrer lige løn og muligheder for alle uanset køn.”
Se lønstatikken fordelt på køn i folde ud-menuen herunder.
-
Lønstatistik fordelt på køn
1. Alle konstruktører: MÅNEDSLØN ANTAL KONSTRUKTØRER Mænd 50.611 kr. 2.193 Kvinder 46.398 kr. 414 Alle 49.942 kr. 2.607 2. Konstruktører i det offentlige: Mænd 49.254 kr. 389 Kvinder 47.442 kr. 115 Alle 48.808 kr. 504 3. Konstruktører i det private: Mænd 50.915 kr. 1.803 Kvinder 45.996 kr. 299 Alle 50.215 kr. 2.102 4. Lederlønninger efter køn: Mænd 54.477 kr. 749 Kvinder 49.603 kr. 77 Alle 54.023 kr. 826
KF’s lønstatistik
Læs også KF’s lønstatistik 2022 – som dog ikke viser de omtalte kønsforskelle herover, men andre forskelle som fx anciennitet, geografi, efteruddannelse og lederjob.
Download lønstatistik