Ny lov: fra juli skal du registrere din arbejdstid
Arbejdsgivere skal holde styr på, hvor meget deres medarbejdere arbejder. Det er udgangspunktet for en ny lov, som betyder, at alle som udgangspunkt skal tidsregistrere fra sommeren 2024.
Registrerer du, hvor meget du arbejder? Hvis ikke, skal du nok snart til det.
Det er nemlig konsekvensen af en ændring af arbejdstidsloven, som Folketinget vedtog den 23. januar 2024.
Lovændringen betyder, at det fra 1. juli 2024 er et lovkrav, at arbejdsgiver skal holde styr på medarbejdernes daglige arbejdstid.
Loven har baggrund i en dom fra EU-domstolen, som betyder at lønmodtagere skal kunne registrere deres arbejdstid. Loven har været længe undervejs, men er nu endelig vedtaget og vil træde i kraft 1. juli i år, hvilket vil få betydning for rigtig mange medlemmer af Konstruktørforeningen.
Formålet er at sikre lønmodtagere mod, at regler om ugentlige arbejdstid og hviletid overtrædes. I praksis betyder det, at arbejdsgiver får ansvar for at oprette et pålideligt tidsregistreringssystem, og at den enkelte medarbejder skal have afgang til data om vedkommendes arbejdstid.
Konstruktørforeningen opdaterer med mere information om, hvad de nye regler mere præcist indebærer, i løbet af foråret 2024.
Implementeringen af lovændringen er nemlig endnu ikke udspecificeret, men af lovforslaget fremgår det blandt andet, at:
- Der er metodefrihed i forhold til, hvordan den enkelte arbejdsgiver vælger at indrette systemet for arbejdstidsregistrering.
- Registreringen skal være tilgængelig for den enkelte medarbejder under ansættelsen, og arbejdsgiveren skal opbevare oplysningerne i fem år.
- Loven kommer til at gælde alle typer arbejde. Dog kan der aftales visse undtagelser, når det gælder arbejde i samfundskritiske funktioner.
- I Danmark bliver reglerne indarbejdet i både lovgivning og kollektive overenskomster.
Lov om registrering af arbejdstid
Hvis du vil vide mere om lovforslaget om registrering af arbejdstid, kan du fx læse:
Arbejdstid og overarbejde
Din arbejdsgiver har ret til at bestemme, hvornår du skal arbejde og hvor meget. Dog har nogle overenskomster mere faste regler for arbejdstid og overarbejde end andre.
MERE OM ANSÆTTELSESVILKÅR