Ny overenskomst for KF-medlemmer i Grønland
Konstruktørforeningen (KF) har indgået aftale om en ny overenskomst i Grønland for alle KF-medlemmer ansat i Grønlands Selvstyre og i de grønlandske kommuner. Der er bl.a. tale om en ret stor reallønsfremgang.
”Bygningskonstruktørerne vil få en pæn reallønsfremgang med det samme og med tilbagevirkende kraft fra 1. april 2023!”
Det siger formand for Konstruktørforeningen (KF) Kirsten Nielsen efter ankomsten fra Grønland medio oktober 2023, hvor både hun og afdelingsleder i KF’s forhandlingsafdeling Hans Erik Truelsen deltog i forhandlinger med Grønlands Selvstyre (Naalakkersuisut) om en ny 5-årig overenskomst for bygningskonstruktører for 2023-2027.
Hun uddyber:
”Helt usædvanligt kommer størstedelen af lønstigningerne allerede i det første overenskomstår i stedet for at være jævnt fordelt hen over overenskomstperioden. Det skyldes, at vi i overenskomsten overgår til en ny lønskala og et nyt tillægssystem, der i sig selv giver en relativt stor lønstigning til medlemmerne.”
”Der er dog forskel på, hvor meget man stiger: Det afhænger både af det antal års arbejdserfaring, man har som bygningskonstruktør, og i hvor mange år man har arbejdet i Grønland under overenskomsten.”
Ny lønskala, tillægsstruktur og lønfremgang på 8-11 %
Den nye overenskomst omfatter alle KF-medlemmer, der er ansat i Grønlands Selvstyre eller i de grønlandske kommuner, og indeholder overordnet:
- En ny, kortere lønskala, der får 5 løntrin mod før 7, og som giver en hurtigere lønudvikling på niveau med akademikerlønskalaen for bygningsingeniører m.fl., men med en højere slutløn
- En helt ny tillægsstruktur, hvor man oven i grundlønnen får et bygningskonstruktørtillæg, et rådighedstillæg (med samme rådighedspligt som ved det gamle ’§ 5-tillæg’) og et fastholdelsestillæg. Alle tillæg, på nær bygningskonstruktørtillægget, er på niveau med akademikernes løntillæg. Bygningskonstruktørtillægget er 500 kr. lavere, og det er hensigten, at tillægget kommer på niveau med akademikertillægget ved næste overenskomstforhandling.
- En lønfremgang på typisk mellem 8-11 %, hvor størstedelen kommer pr. 1. april 2023, og 1,5 procentpoint kommer i slutningen af overenskomstperioden i 2026-27
- Grænsen for lokalt forhandlet tillæg (’§ 6-tillæg’ for en særlig stilling) sættes op til 3.000 kr., og tillægget gøres pensionsgivende.
- Der ydes fuld løn under alt fravær i henhold til den grønlandske barselslov.
Lønstigning er bl.a. afhængig af anciennitet
Hvor stor en lønstigning, den enkelte ansatte får i kraft af overgangen til det ny lønsystem fra den 1. april 2023, afhænger af to forhold:
- Hvor lang tids anciennitet man har (det antal år, man har arbejdet som bygningskonstruktør efter eksamen).
- Hvor mange år man uafbrudt har arbejdet i Grønland inden for overenskomstens område.
Ifølge Hans Erik Truelsen går der nok en måned eller to, før overenskomsten er helt på plads – og dermed også før medlemmerne konkret kan aflæse lønløftet på deres konto. KF’s bestyrelse har godkendt resultatet på et møde den 23. oktober 2023, og herefter skal resultatet forbi Grønlands Selvstyre til endelig godkendelse.
Hvor meget stiger du i løn?
Hvis du er omfattet af den nye overenskomst med Grønlands Selvstyre og gerne vil vide, hvor meget du konkret stiger i løn pr. 1. april 2023, er du velkommen til at kontakte KF med følgende informationer og bilag:
- Hvor mange år du har arbejdet som bygningskonstruktør efter din eksamen
- Hvor mange år du uafbrudt har arbejdet i Grønland inden for overenskomstens område (stillingskift medregnes)
- Dine sidste to lønsedler
- Din seneste kontrakt/lønaftale.
Ny Facebookgruppe for konstruktører i Grønland
KF har oprettet en Facebookgruppe for bygningskonstruktører i Grønland, som både skal være et fagligt mødested og et sted, hvor KF løbende vil poste info om webinarer, overenskomstforhold og andet fagligt, relevant nyt.
Gruppen er åben for alle privat- og offentligt ansatte bygningskonstruktører, der er medlem af KF (MAK).
Tilmeld dig:
Facebook-gruppe