Gå til sidens indhold
Bæredygtigt byggeri

Ny udgivelse vejleder om ressourcekortlægning

I en selektiv nedrivning skal materialer adskilles og sorteres under nænsom nedtagning for at opnå maksimal genbrug og recirkulering. Her kommer ressourcekortlægningen ind i billedet. Ny vejledning fra Værdibyg kommer med råd, anbefalinger og værktøjer til netop det.

Tagsten, Joshua Tsu, Unsplash
Foto: Joshua Tsu, Unsplash

Med bekendtgørelsen om selektiv nedrivning af byggerier over 250 m2, som trådte i kraft den 1. juli, er ressourcekortlægning blevet en særdeles aktuel aktivitet at få styr på.

Hvordan det bør gøres, siger bekendtgørelsen dog ikke noget om. I en ny vejledning giver Værdibyg råd og værktøjer til, hvordan ressourcekortlægning kan gribes an. 

"Vores vejledning er et værktøj til at forstå og gennemskue de ressourcer, som findes i den bygning, man ønsker at fjerne. Det handler om at se bygningen som en ressource og mulighed fremfor et problem. Det handler om at vende byggeprocessen på hovedet," forklarer Niels Trap, miljøekspert og rådgiver i virksomheden TRE. Han har sammen med projektchef Nina Koch-Ørvad fra Værdibyg været forfatter på den nye vejledning, hvor mere end 25 praktikere har bidraget.

Hent vejledningen: Ressourcekortlægning

Mere om

Værdibyg

Værdibyg er et unikt udviklingsprogram i byggeriet, som finder og udvikler en ny fælles praksis for byggeprocessen på tværs af byggeriets aktører. Siden 2008 har Værdibyg udviklet og udgivet mere end 80 vejledninger og publikationer med anbefalinger til byggeriets processer.

Bag Værdibyg står brancheorganisationerne Konstruktørforeningen, BAT-Kartellet, Bygherreforeningen, Danske Arkitektvirksomheder, DI Byggeri, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og TEKNIQ Arbejdsgiverne. Med initiativet tager byggeriets toneangivende organisationer fat i problemer og udfordringer i byggeriet.

Læs mere om VærdiByg