Gå til sidens indhold
Uddannelsesreform

SMVdanmark: Regeringen skal ikke pille ved konstruktøruddannelsen

Regeringen vil afkorte professionsbacheloruddannelser med et halvt år. Konstruktøruddannelsen bør dog være "niks-pille", lyder det fra brancheorganisationen SMVdanmark. Formand for Konstruktørforeningen, Kirsten Nielsen, er enig og peger på, at uddannelsen er velfungerende, ledigheden lav og efterspørgslen på bygningskonstruktører høj.

Uddannelsesreform

 Camilla Beer Arnsberg, kommunikationsansvarlig i KF

I sidste uge bekræftede et lækket, fortroligt dokument, hvad der hidtil kun havde været rygter: At regeringen med sin uddannelsesreform vil forkorte en lang række professionsbacheloruddannelser med et halvt år.

En forkortelse, der også vil gå ud over bygningskonstruktøruddannelsen, medmindre uddannelsen bliver undtaget. Og det bør den blive, lyder det nu fra brancheorganisationen SMVdanmark.

I et debatindlæg i onlinemediet A4 Uddannelse skriver uddannelseschef i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen, blandt andet, at:

”Én af de uddannelser, der bør være niks-pille, er bygningskonstruktøruddannelsen. Hvis regeringen gennemfører en forhastet forkortelse, vil det have negative konsekvenser for hele sektoren. Uddannelsen er allerede vellykket, eftertragtet og præget af en meget lav ledighed.”

Debatindlægget vinder genklang hos formand for Konstruktørforeningen, Kirsten Nielsen:

”Det glæder mig, at det også er klart for andre, at det vil være dybt problematisk og uhensigtsmæssigt at afkorte bygningskonstruktøruddannelsen. Det er en så velfungerende uddannelse, blandt andet fordi den har en vellykket kobling mellem teori og praksis, som netop karakteriserer professionsbacheloruddannelserne. Jeg er derfor bekymret for, at man sætter det over styr, hvis man skal afkorte uddannelsen med et halvt år,” siger Kirsten Nielsen.

Kirsten Nielsen
Foto: Nicolai Perjesi

Uddannelsen skal være bygbar

Som faggruppe kommer bygningskonstruktører hurtigt i arbejde under eller efter uddannelsen, oplever lav ledighed og har stor mobilitet mellem brancher og sektorer. Det er styrker, som Kirsten Nielsen i høj grad tilskriver den nuværende uddannelse:

”Bygningskonstruktører er det moderne byggeris generalister. Det er lykkedes at lave en uddannelse, som giver bygningskonstruktører en høj faglighed og evnen til at indgå i alle led af byggeriets værdikæde. Det betyder også, at der er stor efterspørgsel på bygningskonstruktører, og vi forventer, at den efterspørgsel kun vil stige yderligere i takt med den stigende kompleksitet i byggeriet – blandt andet i form af energieffektivisering, anvendelse af genbrugsmaterialer og en højere grad af renovering frem for nybyg,” vurderer Kirsten Nielsen.

SMVdanmark opfordrer i debatindlægget regeringen til ikke at afkorte bygningskonstruktøruddannelsen, men i stedet arbejde med en differentieret tilgang, ”så kun de uddannelser, der virkelig kræver det, ændres”.

Det er en opfordring, Kirsten Nielsen bakker op om:

”Vi er helt med på, at vores uddannelser skal følge med tiden og løbende have servicetjek. Men at afkorte en velfungerende uddannelse, fordi man vil lave uddannelsesreform over én kam, er ikke holdbart. Blandt bygningskonstruktører taler vi om, at byggeri skal være bygbart. Det betyder, at det skal kunne konstrueres og bruges til det formål, det er tiltænkt. Det samme krav bør gælde for vores uddannelser”.

Konstruktøruddannelsen

Bygningskonstruktøruddannelsen er en professionsbachelor, som tager 3 1/2 år. Uddannelsen inkluderer blandt andet 20 ugers praktik. 

Læs mere