OK23
Vigtige datoer i OK 2023
Her får du overblikket over de vigtige datoer i overenskomstforhandlingerne - både hvis alt går som forventet, og hvis forhandlingerne går skævt.
2022
- September: Undersøgelse af KF-medlemmers krav til OK23 (gennemført).
- November: Alle KF’s tillidsrepræsentanter orienteres på et møde om resultaterne af den gennemførte medlemsundersøgelse (gennemført).
2023
Januar
- Planlægningsmøde med Dansk Industri (DI) om OK 2023.
- KF inviterer medlemmer til møde om resultaterne af medlemsundersøgelsen. Medlemmerne kan både deltage fysisk i København og online.
- KF inviterer medlemmer til møde om resultaterne af medlemsundersøgelsen. Mødet er i Århus og er kun med fysisk fremmøde.
Februar
- Primo februar: Overenskomstkravene koordineres med de andre fagforeninger på arkitektområdet. Det er fx Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD), Teknisk Landsforbund (TL) og Jordbrugsakademikerne (JA).
- Første halvdel af februar: Det såkaldte gennembrudsforlig på industriområdet mellem Dansk Industri (DI) og CO Industri, forventes indgået og tegner et tydeligere billede af, hvad KF kan forvente.
- Sidste halvdel af februar: DI og KF Forhandler overenskomsten på arkitektområdet (sammen med FAOD, TL og JA).
Marts
- Overenskomsten med DI for arkitektområdet forventes færdigforhandlet og skal være underskrevet.
Marts/april
- Overenskomsten for arkitektområdet forventes sendt til urafstemning sammen med alle øvrige private marts-overenskomster som led i et samlet mæglingsforslag, der fremsættes af Forligsinstitutionen (sammenkædningsprincippet).
Hvis ikke parterne bliver enige
Ovenstående tidsplan skitserer princippet i forhandlingerne, hvis alt går godt, og parterne bliver enige. Hvis ikke parterne er nået til enighed med udgangen af februar, ser sagen anderledes ud:
Marts – 1. april
- Ved uenighed vil forhandlingerne fortsætte i Forligsinstitutionen. Forligsmanden, som leder forhandlingerne, kan forlænge forhandlingerne med to gange 14 dage. Er man ikke nået til enighed efter de to forlængelser, kan der udbryde storkonflikt.
Sidst, vi så en storkonflikt i forbindelse med de private overenskomstforhandlinger, var i 1998, hvor 450.000 privatansatte strejkede og lammede landet i 11 dage. Storkonflikten blev døbt ’gærkrisen’. Transportsektoren var blandt andet sat ud af spillet, hvorfor ingen bragte varer ud. Det førte til, at danskerne hamstrede benzin, madvarer og gær. Især gær kom i høj kurs på det 'sorte marked', hvor der blev solgt udenlandsk gær til overpriser. Efter de 11 dage greb regeringen ind og afsluttede storkonflikten.
Læs også
Sådan forventer KF forhandlingerne går
Overenskomstforhandlingerne (OK23) med Dansk Industri på arkitektområdet går for alvor i gang i løbet af februar. Læs her, hvad KF forventer af forhandlingerne, og hvad prognosen for en konflikt er.
OK23: Sådan foregår forhandlingerne med DIFølg vores OK23-site
På sitet www.kf.dk/2023 vil der blive lagt op, hver gang der er nyt at fortæller.
OK23