Gå til sidens indhold

BYG-ERFA: Vigtigt at vurdere altaners tilstand i tide

Fejlkonstruktioner, forkert vedligehold, alder eller korrosion i indstøbte stålprofiler kan forringe altaners tilstand og medføre fare for personskade, hvis altanen kollapser eller løse betonstykker falder ned. Erfaringsblad fra BYG-ERFA kan hjælpe med at vurdere tilstanden i tide.

Tilstandsvurdering af altaner – svigt i altaner med indstøbte stålprofiler – Forsidefoto.jpg
Her ses en nedstyrtet altan, hvor de bærende stålprofiler var gennemkorroderede. Det er bygningsejerens ansvar, at altanen er i forsvarlig stand. Foto: BYG-ERFA

Efter flere altanulykker på få år er sikkerheden omkring ældre altaner i fokus. Skal flere ulykker undgås, er en faglig opmærksomhed på tilstandsvurdering af altanernes tilstand i tide derfor nødvendig.

BYG-ERFAs erfaringsblad ’Tilstandsvurdering af altaner – svigt i altaner med indstøbte stålprofiler’ beskriver skader, typer af svigt, tilstandsvurdering og udbedringsmetoder, så kontrol af altaner kan foregå byggeteknisk korrekt og i tide.

Typiske skader og svigt

Udkragede altaner er en udbredt konstruktion, hvor indstøbte stålprofiler normalt er fastgjort i etageadskillelsen og dermed er gennemgående i facadekonstruktionen og sædvanligvis indstøbt i betonpladen.

Ifølge seniorforsker på BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet Thomas Cornelius – en af forfatterne til erfaringsbladet – kan svigt i udkragede betonaltaner forekomme på mange måder.

”Hvis betonen er af ringe kvalitet, vil den med tiden blive nedbrudt på grund af fugt. Er der tilsat murstensbrokker til betonen, kan det medføre lokal korrosion på stålprofilerne. Dårligt udførte samlinger kan også give vandet mulighed for at trænge ind i ubeskyttede konstruktioner.”

Fare for skjult korrosion

Ældre, udkragede altaner med indstøbte bærende stålprofiler har ofte nedbrudt beton og profiler, som er svækkede af korrosion.

”Når stålprofilerne er ført gennem facaden vil de være særligt fugtbelastede i hulrummet, derfor er denne altantype en udsat konstruktion,” siger Thomas Cornelius og fortsætter:

”De bærende stålprofiler er ikke altid tilstrækkeligt korrosionsbeskyttede, og samlingerne mellem facaden og altanpladen er ikke altid korrekt udført. Derfor kan der med tiden udvikles alvorlige skader i konstruktionen – hvilke kan være skjulte og udvikle sig kritisk, hvis ikke de opdages i tide.”

Ældre altaner skal undersøges

For at forhindre altanulykker anbefaler erfaringsbladet, at man udarbejder tilstandsrapporter for særligt udsatte altaner efter 30 år.

En god altanundersøgelse kan omfatte:

  1. Visuel kontrol af alle altanflader for revner og gennemsivninger, afskalninger og rustpletter
  2. Tilvejebringelse af oprindelige tegninger og beregninger, i det omfang de findes
  3. Kontrol af korrosionsomfang via elektrokemisk korrosionsmåling
  4. Frihugning af enkelte af de stålprofiler, der ifølge korrosionsmålingen udviser størst korrosionsgrad og ved enkelte større synlige skader
  5. Vurdering af betontilstanden på grundlag af nedbrydningsomfang og revnedannelser
  6. Kontrolberegning af altanbæreevne ud fra det konstaterede korrosionsomfang og betontilstand.

Læs mere om BYG-ERFAs erfaringsblad ’Tilstandsvurdering af altaner – svigt i altaner med indstøbte stålprofiler’ i Konstruktøren nr. 4 2020.

BYG-ERFAS ERFARINGSBLAD

Tilstandsvurdering af altaner

Download BYG-ERFAs erfaringsblad ’Tilstandsvurdering af altaner – svigt i altaner med indstøbte stålprofiler’ (ID-nr. (23) 17 11 26):

BYG-ERFA
KF’S MEDIER

Fagbladet Konstruktøren

Konstruktøren er et journalistisk redigeret medlemsblad, der bringer relevante og aktuelle artikler om bl.a. byggeri, byggebranche og bygningskonstruktør-professionen.

Læs den seneste udgave eller tidligere udgaver af fagbladet:

Konstruktøren
KF’s vidensbank

Få mere viden på Bygbart.dk

KF samler løbende relevant viden for bygningskonstruktører i sin vidensbank Bygbart.dk – fx om byggeteknik, materialer, renovering og cirkulært, bæredygtigt byggeri. Her kan du også finde KF’s artikler om udvalgte BYG-ERFA-erfaringsblade.

Læs mere på:

Bygbart.dk