DGNB-certificering som styringsredskab for bæredygtighed
DGNB er et af de internationale certificeringsordninger for bæredygtigt byggeri, som 43 danske byggerier indtil nu har benyttet sig af. 46 nye bygninger er på vej. Heriblandt Middelfarts nye rådhus, som håber på en topplacering, fordi DGNB fra start har været brugt som et styringsredskab for optimal bæredygtighed.
Bæredygtighed er et vidt begreb, der kan forstås på mange måder. Et af redskaberne til at skabe en ramme for, hvordan bæredygtigt byggeri kan forstås, er den tyske DGNB-certificering, som omfatter alt fra livscyklus af byggematerialer, anlægsomkostninger, forbrug af energi og vand til akustik, miljøpåvirkninger og indeklima
Den overordnede ide bag DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er ifølge Green Building Council Denmark (DK-GBC) – som står for DGNB-certificeringen i Danmark – at øge værdien af et byggeri eller byområde ved at bruge færrest mulige ressourcer på både kort og langt sigt.
DGNB vægter miljø, økonomi, tekniske og sociale forhold lige meget. Dertil kommer en analyse af den procesmæssige kvalitet. 40 kriterier bliver bedømt og får point, der regnes sammen til en bedømmelse til sølv, guld eller platin.
Ifølge DK-GBC er 43 byggerier siden 2012 – både nye og eksisterende – blevet DGNB-certificeret, mens 29 er blevet præcertificeret og 46 bygninger er på vej til at blive certificeret.
Certificering af rådhus
En af de kommende DGNB-certificerede byggerier er det nye rådhus i Middelfart, der blev indviet i september 2017 og er tegnet af arkitektvirksomheden Henning Larsen (HL).
”Middelfart Kommune har fra konkurrencefasen ønsket at bygge et bæredygtigt rådhus for at understrege sin dedikerede indsats som bæredygtig kommune på alle planer,” siger arkitekt i HL Martha Lewis, der har arbejdet som DGNB-konsulent på projektet helt fra starten, hvilket har haft mange fordele:
”Det har betydet, at vi som tegnestue målrettet har kunnet designe et bæredygtigt byggeri, fordi vi fra begyndelsen har haft en tæt dialog om materialer, konstruktioner, optimering af dagslys og sociale kriterier som fx indeklima og hele tiden har kunnet rette byggeriet ind efter DGNB-kriterierne, som vi har brugt som et styringsredskab for bæredygtighed,”
Deler DGNB-opgave med rådgiver
Martha Lewis har ikke stået alene med den meget omfattende proces, det er at sørge for, at byggeri og materialer lever op til de mange bæredygtighedskriterier.
”Vi har udført certificeringsprocessen med den mest optimale løsning ved at fordele DGNB-auditørrollen fifty-fifty med vores ingeniørrådgiver Rambøll. Ved at have en delt auditor-rolle sikrer man den korteste kommunikationsvej mellem auditor, projektets beslutningstagere og projekterende team-medlemmer,” siger Martha Lewis og fortsætter:
”Henning Larsen har bl.a. stået for at lave livscyklusanalyser (LCA) for alle materialer i byggeriet set over en 50-årig periode. Vi har også stillet krav og i tæt samarbejde med 5E Byg indhentet dokumentation for, at produkterne ikke indeholdte uønskede stoffer, mens Rambøll har stået for bl.a. totaløkonomiske levetidsomkostninger (LCC), indeklimakriterier, energiforbrug (huset opfylder Lavenergi 2020, red.) og proceskriterier.”
Læs mere om både DGNB-certificering og Middelfart Rådhus i Konstruktøren nr. 1 2018.