Opråb: Energieffektivisering skal med i en ny energiaftale
Hvis vi med den kommende energiaftale skal nå målet om at omstille til et fossiluafhængigt samfund, kan vi ikke komme uden om energieffektiviseringer i byggeriet, skriver aktører inden for bl.a. byggeri, energi og produktion i et fælles debatindlæg på Altinget.dk.
”Det er dårligt købmandskab at investere penge i energi, der ender med at gå til spilde. Og omstillingen bliver dyrere, hvis vi forcerer en elektrificering, som vores energiinfrastruktur ikke er parat til at aftage. Derfor er udbygningen af den vedvarende energi og energieffektiviseringer nødt til at gå hånd i hånd.”
Det skriver 17 aktører inden for bl.a. byggeri, energi og produktion i et fælles debatindlæg på Altinget.dk. Blandt medunderskriverne er Konstruktørforeningen, Dansk Byggeri, MT Højgaard, Danfoss og Velux.
Penge og energi at spare ved energirenoveringer
De 17 aktører uddyber:
”Selvom udnyttelse af sol og vindenergi bliver billigere, må vi som samfund investere store beløb i infrastruktur og vedligeholdelse af systemer, der kan lagre, transportere og transformere energien. Og hver gang vi øger energiforbruget, skal vi investere yderligere i vedvarende energi og løsninger til at dække forbruget, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner, for at skabe forsyningssikkerhed.”
”De seneste år har en række forskere regnet på, hvor meget vi bør effektivisere energiforbruget herhjemme for at kunne indfri målet om 50 procent vedvarende energi i 2030 – et delmål på vejen mod 2050, hvor målet er fossil uafhængighed. Og forskningen peger klart på, at der er penge at spare ved at skrue op for energirenoveringerne af vores bygninger og boliger, og at disse er ”dybe”, når de alligevel skal renoveres.”
Varmeforbruget skal nedskæres med 40 procent
Ifølge debatindlægget viser beregninger fra Aalborg Universitet, at vi i den danske bygningsmasse bør spare ca. 40 procent af varmeforbruget frem mod 2050, hvis omstillingen skal gøres billigst muligt.
Debattørerne opfordrer politikerne til i den kommende energiaftale at indtænke det store energipotentiale, den eksisterende bygningsmasse har for reduktion af energiforbruget, da ”besparelserne ikke kommer af sig selv”.
”Det kræver en langsigtet strategi med ambitiøse og forpligtende mål for energieffektiviseringer. Og det kræver en konkret handlingsplan med nye initiativer, der gør det attraktivt for forbrugeren og erhvervslivet at renovere og bruge energien mere effektivt,” skriver de 17 aktører.
Stort eksportpotentiale ved energieffektivisering
Debattørerne peger også på eksportpotentialet ved dansk energieffektivitet.
”Ud over de åbenlyse økonomiske fordele ved en billigere grøn omstilling og en lavere energiregning hos forbrugerne, har energieffektiviseringer et kæmpe eksport- og beskæftigelsespotentiale. Danske virksomheder omsætter energieffektive produkter og løsninger for 75 milliarder kroner, beskæftiger mere end 45.000 fuldtidsansatte og eksporterer for 34 milliarder kroner årligt.”
Læs hele debatindlægget ’Ledende energiaktører: Energieffektivisering skal med i kommende energiaftale’