Vil du have dit efterlønsbidrag udbetalt?
Frem til 30. juni 2018 har du mulighed for at få udbetalt dit efterlønsbidrag skattefrit. Men tænk dig godt om, før du beslutter dig, råder FTFa, der har lavet en guide, som kan hjælpe på vej.
Har du betalt til efterlønsordningen, har du ikke nået din folkepensionssalder, og er du endnu ikke gået på efterløn, kan du søge om at få dine efterlønsbidrag udbetalt skattefrit i perioden 1. januar til 30. juni 2018.
Størrelsen på dit efterlønsbidrag afhænger af, hvor længe du har betalt til efterlønsordningen.
A-kassen FTFa – der opfordrer til, at du overvejer din beslutning nøje – har lavet en guide, du kan læse, før du træffer din beslutning.
Særlige overvejelser før din beslutning
FTFa har lavet en liste over særlige overvejelser, du bør gøre dig, før du træffer dit valg:
- Har du et fysisk hårdt arbejde? Får du dit efterlønsbidrag udbetalt, takker du nej til muligheden for efterløn og fleksydelse. Fleksydelse bliver aktuel, hvis du mister din arbejdsevne og vil trække dig tilbage før folkepensionsalderen.
- Har du pensioner? Pensioner kan betyde, at den fremtidige udbetaling af efterløn vil blive meget lille.
- Står du til at få ret til et seniorjob? Seniorjob er retten til et job, som kommunen finder til dig, hvis du mister din dagpengeret, og der er mindre end fem år til din efterlønsalder.
- Ønsker du at optjene til den skattefri præmie? Så skal du betale efterlønsbidrag frem til, du når din efterlønsalder. Størrelsen på din skattefri præmie afhænger af, hvor mange timer du arbejder indtil din folkepensionsalder, men du kan få op til 159.000 kr. udbetalt. Hvis din hidtidige indbetaling til efterlønsbidraget og den skattefri præmie ligger på samme niveau, kan det være, at det er økonomisk bedre at få efterlønsbidraget udbetalt end at vente på den skattefri præmie.
Se hvor meget du har optjent i FTFa’s selvbetjeningssystem.
Læs guiden
Værd at vide om efterløn
Inden du træffer din beslutning om din fremtid i efterlønsordningen, bør du vide disse 5 ting:
- Du kan aldrig vende tilbage til efterlønsordningen igen, hvis du får dit efterlønsbidrag udbetalt
- Du mister muligheden for efterløn, seniorjob, fleksydelse og den skattefri præmie (op til 160.992 kr), hvis du får dit efterlønsbidrag udbetalt
- Efterlønsperioden bliver gradvist sat ned fra fem til tre år.
- Modregning af dine pensioner i efterlønnen vil generelt blive sværere at undgå. Også selvom du opfylder de nuværende regler herom. Se dine pensioner på Pensionsinfo.dk.
- Efterlønsalderen bliver gradvist hævet og afhænger af, hvornår du er født. Den tidligste efterlønsalder er pt. 62 år.